sufoif02

Det har varit en hel del träningsmatcher för Östers IF, där motståndet i huvudsak kommit från svensk elitfotboll, men nu när seriespelet närmar sig får laget känna på att möta lag på samma nivå. På torsdag reser Östertruppen och Thomas Askebrand till Landskrona för träningsmatch mot seriekollegan BoIS. Kronobergsfotbollen träffade i början av veckan Östertränaren och han var glad att premiären snart närmar sig och såg fram emot att närmast spela mot två av seriekonkurrenterna BoIS och Kristianstad.

tha1603-Vi har tränat mycket bra och de träningsmatcher vi spelat med undantag av hemmamötet mot Åtvidaberg, har visat att vi kan spela ett tempostarkt passningsspel, som skapar flera offensiva möjligheter. Vi vill spela en snabbt med få tillslag och mycket passningar, berättar Thomas.

-Våra fyra nya tillskott, Stahre, Berglund, Östlind och målvakten Malkolm Nilsson, har spetsat till truppen och det finns bra konkurrens på de flesta platserna i startelvan. Vi avslutade hösten riktigt bra och har sedan november tränat mycket och spelarna, som var med  + de fyra nya, har fått ytterligare ett år tillsammans, vilket stärkt truppen inför årets seriespel.

De genomförda matcherna har spelats mot motstånd av allsvensk och Superettan klass, men nu när seriespelet drar igång, blir det säkert många lag, som väntar med hela laget på egen planhalva (parkerar bussen!) och kontrar på Öster.

-Ja, det kan vara en bild, som vi får inrikta oss på att lösa och det har vi tränat på en hel del. Ser vi till 2015, var vår starka sida försvarsspelet. Vi hade ett av seriens bästa försvar, däremot måste vi bli mycket effektivare framåt (39 mål 2015!!!) och det är något vi jobbar mycket med under våra träningar.

-I matchen mot Åtvidaberg, ställde de upp hela laget på egen planhalva i inledningen och vi inledde mycket starkt, men när vi missade straffen och då vi inte fick ledningsmålet,  trillade bollarna in bakåt istället.

-Det är viktigt att vi gör jobbet över hela planen och att spelarna tar det ansvar de har och jobbar för laget i alla situationer.

Under träningsspelet har Öster spelat 4-2-3-1 i de flesta matcherna och är det denna bild vi kommer att få se under serieupptakten.

-Det fungerar bäst med den uppställningen och spelarna har sakta men säkert vuxit in i sina olika roller och vet sin uppgifter. Sen kommer vi säkert att skruva lite på själva linjerna beroende på motståndare och hur spelet gestaltar sig. Vi har flera alternativ på de olika positionerna, speciellt på kanterna och längst fram. Vårt spel bygger på mycket offensivt kantspel och jag ser gärna ytterbackar och yttermittfältare jobba tillsammans längs kanterna.

Trelleborg och Örgryte gick upp i Superettan och ner kom Mjällby och Utsikten. I övrigt hur ser du på lagen i årets division 1?

-Jag har ännu inte full kontroll på våra motståndare, men har kollat Tvååker och fått lite information om några andra lag. Närmast spelar vi mot BoIS och Kristianstad. Det är drygt en månad kvar till seriepremiären och då skall jag ha skaffat mig mer information om lagen.

-Det finns flera lag, som satsat och spetsat sina trupper. Utsikten, Landskrona och Kristianstad har inte direkt legat på latsidan. Oddevold och Trollhättan har visat upp fina träningsresultat. Mjällby har några äldre spelare, som säkert kommer att leverera. Nykomlingar, som  Prespa Birlik och Tvååker, våra inledningsmatcher i serien, är oftast svårast att möta just i seriestarten, då allt är nytt, avslutar Thomas.

24/3 Landskrona BoIS-Öster, konstgräset Landskrona IP 17.00

9/4 Öster-Kristianstad på Myresjöhus Arena 17.00

16/4 Prespa Birlik-Öster, Seriepremiär på Malmö stadion 14.00