Det blir ett märkligt fotbollsår 2020. Corona viruset 19 ställer verkligen till det för all idrott och för fotbollsnördar är inget, som det alltid har varit. Redan innan den Svenska fotbollen skulle start i april har all fotboll runt om i världen stängts ner. Ingen Premier League, ingen La liga, ingen serie A o.s.v. Inga fotbollsmatcher på TV.

Stopp i den Svenska Cupfotbollen, ingen seriestart i den nationella fotbollen och så här är Sv. FF:s krisplan utöver Elitfotbollen

Beslut kring tävlingsverksamheten i förbundstävlingar

Ettan herrar – Ettan spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettan fotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärds helgen, kommer beslutet att omprövas.

Div. 2 herrar, div. 3 herrar och div. 1 damer – Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april. Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

Kvalspel till Allsvenskan och Superettan synkroniseras i års planerna mellan Allsvenskan, Superettan och Ettan. Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen. Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

————————-

I vårt eget distrikt Småland med division 4-5 -6 spel, damtvåan o.s.v. har Smålands FF med SvFF:s riktlinjer i fokus har SmFF:s styrelse, tävlingskommitté och domarkommitté kommit överens om följande gällande distriktets verksamhet:

 Alla tävlingsserier Div 2, 3, 4 Dam samt Herrar Div 4, 5, 6, Utv. serier, Junior P18 Herr skjuts upp på samma sätt som SvFF:s lägre förbundsserier Div 1 Dam samt Div 2 och 3 Herr. Dessa serier spelas som enkelserier och startar i juni med höstomgångens spelordning som tävlingsgrundande.

 • Våromgångens matcher stryks i Fogis.
  Serierna spelas och avslutas med planerat kvalspel i oktober.
 • Alla ungdomsserier 10-16 år lottas och spelas som planerat från slutet av april. Här kommer bara höstomgångarna vara tävlingsgrundande i de serier 13-16 år där tabell och resultat redovisas.
  Övriga matcher (våromgångarna) kan spelas som träningsmatcher efter iakttagande av myndigheternas råd och riktlinjer.
  För serierna 10-12 år spelas matcher enligt SvFF:s direktiv med iakttagande av myndigheternas råd och riktlinjer.
 • I Toyota Cup Herr och Dam spelas det pågående gruppspelet färdigt med de lokala matcher som återstår. Tidigare regler gäller om förening inte vill delta utan lämna WO. Ingen straffavgift utgår.
  Är båda föreningarna överens om att inte spela lottas vinnare fram som går till Cupspelet i omgång 2.
  Cupspelet i omgång 2 skjuts upp till åtminstone Kristi Himmelsfärdshelgen och spelas inte 29 april som planerat. Här kommer deltagande lag få information vad som kommer att gälla.
 • JDM P18 och Ungdoms DM skjuts upp och aktuellt spel pausas från och med 1 april till i första hand Kristi Himmelsfärdshelgen. Föreningarna kommer att få ytterligare information vad som kommer att gälla.
 • Lokala cuper och sammandrag är OK att genomföra om föreningen följer Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer.
 • Lokala träningsmatcher kan spelas på alla nivåer om de följer Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer. Här är viktigt att betona skillnaden mellan tränings- och tävlingsmatch. En träningsmatch kan ställas in utan större konsekvenser. Det är inte förhållandet med en tävlingsmatch.

Vi hoppas att alla kommer att ha förståelse för dessa beslut och att de kommer att respekteras. Det kommer att krävas mycket av oss alla men tillsammans ska vi reda ut och ta oss igenom denna svåra situation

Det blir en lång, lång försäsong. Missa inte helgens träningsfotboll för Kronobergslagen

28/3 Nord Värmland-Räppe, Angelstad-Ryssby, Markaryd-Wormo, Lagan-Gislaved, Ä/L-Sölvesborg, Gransholm-Lammhult, Hovmantorp-Sandsbro, Åryd-Växjö Norra, Union-Liatorp/Eneryda, Lönsboda-Häradsbäck/Ryd, Virestad-Västra Torsås,  Växjö BK-Älmhult

29/3 Araby-Peking, Agunnaryd-Hamneda, Guddarp-Forsheda, Holsby-Lenhovda,