Det är många år sedan vi hade två lag samtidigt i division 2 fotbollen från länet. Räppe GoIF har klarat nytt kontrakt två år i rad och nu får laget sällskap av FK Älmeboda/Linneryd i östra Götalands serien. Premiäromgången spelas den 6/7 april och ser ut enligt följande: Karlskrona-Nosaby, Berga-IFK Hässleholm, Hässleholms IF-Asarum, Räppe-Bromölla, Dahlstorp-Nässjö, Österlen-Huskvarna alla på eftermiddagen den 6 april. Omgången fullbordas den 7/4 då Råslätts SK kommer till Kullbergplan i Rävemåla för match mot nykomlingen FK Älmeboda/Linneryd.

Ilija Dobric har varit tränare för Räppe GoIF de två åren i tvåan och Kronobergsfotbollen träffade honom för en intervju inför seriestarten. Med sitt lag klarade han nytt kontrakt i tvåan säsongen 2018 och det var starkt, då han fick avsluta seriespelet med en ganska tunn trupp.

Nu är det nya tider och Ilija berättar för Kronobergsfotbollen ” – Nu har jag 18 utespelare + 2 målvakter och vi haft 5-6 aktiviteter varje vecka under försäsongen. Inomhus i Tipshallen, styrketräning på HPC. Under träningsmatcher har jag låtit samtliga spelare få speltid och resultatet har varit både upp och ner”

” – Det är först nu allvaret börjar och efter en 9:e plats 2017, 8:e, 2018 har jag ställt in siktet på topp 7″, lovar Ilija.

Vi frågar Ilija hur laget skall formeras och han berättar att det kommer skilja sig från match till match, motstånd till motstånd.

” – Ett är säkert, vi kommer att spela fotboll genom mittfältet och när vi har bollen vill jag att alla spelarna är med i anfallet. Tvärtom, när motståndarna har bollen, då skall alla vara med i försvarsjobbet, som skall göras över hela plan”

Efter två säsonger i tvåan är motståndare och bortaplaner inte okända, men i årets serie finns det några lag, som Räppe inte har mött på länge. Det är Karlskrona, Huskvarna och självklart lokalkonkurrenten Älmeboda/Linneryd.

” – Det finns många bra lag i serien, men alla kan slå alla. Vi mötte Bromölla borta, topplag förra året i en träningsmatch förra veckan. Det gjorde vi bra och det blev kryss. Nu är det dags hemmapremiär mot just Bromölla på Sportfältet på lördag och vi kommer att vara ännu bättre förbereda 2019″, avslutar Ilija

Vårt andra lag i tvåan östra Götaland är FK Älmeboda/Linneryd och detta nykomlingslag från trean sydöstra tränas av Bashkim Isufi. Självklart fick Kronobergsfotbollen ett snack med honom inför seriepremiären kommande helg. Bashkim har varit nära att föra upp Ä/L tidigare, men förlorade i kvalet mot Nybro. 2018 avslutade laget magnifikt och blev seriesegrare.

” – Vi har haft mycket goda förberedelser med bl.a. träning på Hovmantorp IP och spelat 8-9 träningsmatcher mot bra motstånd”, berättar Bashkim.

” – Jobbat med laget och så sent som för två veckor sedan kompletterade vi truppen och har nu inför seriestarten 18 utespelare och tre målvakter.”

Likt många andra lag använder sig Bashkim av olika spelformationer i matcherna beroende på motstånd och vi kommer säkert att få se lite olika uppställningar och varianter.

” – Det kan bli 4-4-2, 3-5-2 eller någon annan variant. Helt beroende på tillgång av spelare och hur motståndarna formerar sig.

På vår fråga om målsättning lägger Bashkim ut en liten dimridå och svarar med en klyscha ” vi tar en match i taget”, men efter några minuter låter det “nytt kontrakt”.

Motståndet i matcherna är för det mesta nytt, men några av lagen har de stött på i träningsspelet, Berga 4-2, Karlskrona 2-0 och Sölvesborg

NU väntar Råslätt i premiären på Kullbergsplanen i Rävemåla på söndag och Bashkim är lugnt, han har bra koll på Vladans fotboll