Det är snart dags för sommaruppehåll i Superettan och det är läge att ta en titt på hur serien har gått så här långt. Tyvärr har Östers IF inte startat så bra som många hade hoppats. Det är oklart vad det är som fallerar och upprörda röster har gjort sig hörda och det ropas både efter nytändning och nytt ledarskap.

Dålig start

Jämfört med hur förra årets fotbollssäsong slutade har starten för Kronobergs högst rankade lag på herrsidan inte varit bra. I föregående serie slutade de på en åttonde plats men de lyckades också överraska och ta sig vidare till kvartsfinalen i Svenska Cupen. På vägen dit slog de ut Allsvenska lag som Malmö FF och Falkenbergs FF innan det tog stopp mot AIK. Men i när seriespelet drog igång hände något.

På elva spelade matcher i Superettan har de endast tagit en seger och förlorat fyra matcher. De ligger på en ödesdiger fjortonde plats och har fått ihop nio poäng. Målen har heller inte blivit många och inför matchen mot Mjällby AIF den 19 maj hade de inte gjort något mål på 270 minuter. Tiden ökade till 360 minuter när matchen var över. Enligt bet365 odds och live odds på fotboll är det Varbergs BoIS FC som är förhandsfavoriter att vinna Superettan. Oddsen att de vinner ligan är 1.61 medan Östers IF har de skyhöga oddsen 101.00.

Kritik från fans

Det kommande sommaruppehållet som inleds efter omgång 14 och pågår till och med den 14 juli kommer kanske att vara bra för laget. De får tid att fundera över hur de ska ta sig an resten av säsongen. Många fans är frustrerade och har gjort sina röster hörda. Några har gått så långt som att de har beklagat sig över att det inte finns något positivt att hämta från laget längre och att tränaren Christian Järdler borde bytas ut. Det har däremot andra fans protesterat mot. Det finns de som hävdar att laget bara är inne i en svacka. De lyfter också fram alla positiva saker med Östers nuvarande ledning och arbete. Det är samma tränarstab som ledde laget igenom förra årets säsong. Det satsas även hårt på ungdomsspelarna för att klubben ska kunna ha A-lagsspelare som kommer från hemorten.

En av ligans bästa spelare

Allt ser dock inte dystert ut för Östers IF. Det finns positiva resultat från den första delen av säsongen. Carl Johansson har utsetts till en av Superettans 15 bästa spelare av Sportbladet. Motiveringen är kanske något dyster men det är en bra insats av mittfältaren med tröjnummer 7. Enligt Göran Bolin är Johansson den enda spelaren i laget som påtagligt har utvecklats. Han är snabb och kreativ och leder lagets egen poängliga. Om laget hade presterat bättre hade han kunnat vara med i toppen av seriens poängliga, som för närvarande leds av Varbergs Astrit Seljmani.

Med allt detta sagt är det viktigt att komma ihåg att endast en tredjedel av serien har spelats. Det är också viktigt att komma ihåg att den nuvarande tabellställningen inte är slutgiltig. Än finns det tid att klättra till toppen 2019!

IDAG match mot Brommapojkarna kl. 16.00 på Myran