Tröja nr.6 i det rödblå laget har varit Mario Vasiljs under åren. Super-Mario, lagkapten sedan 2015/16 och spelare i Öster sedan 2006. Spelat för Öster i Allsvenskan, Superettan och division 1.

Den framåt jul 35 årige Mario kom till Öster från Rydaholms GoIF och fick redan under första året 2006 vara med om degradering till Superettan, vilket följdes av degradering till division 1, 2007. Mario gav inte upp. Efter två år i serien vann Öster och avancerade tillbaka till Superettan 2010. Efter serieseger 2012 blev det allsvenskt spel 2013.

Sedan fortsatte det med Superettan 2014, division 1,  2015-16, ny serieseger 2016 och från 2017 åter i Superettan.

En variationsrik upplevelse för Mario, som spelat 13 säsonger, 309 +1 ev. inhopp i sista matchen mot HBK. Det blev en och annan balja också.

Mario berättade för Kronobergsfotbollen, att under dessa 13 säsonger har han haft 10 tränare, lite för många, men också några mycket kunniga och lätta att ha och göra med.

Debuten skedde 2006 mot Gais och matchen slutade 2-2. Det blev en lyckad debut och t.o.m ett mål. När vi frågar vem mittbackskompisen var, sviker minnet lite, men jag får två namn Marco DaSilva eller Fredrik Bild.

Mål i första matchen och Mario har gjort 33! mål i Öster tröjan. Målet i  Superettan mot Degerfors 2008 rankar han mycket högt och han minns också, när han avgjorde med enda målet mot Åtvidaberg på hemmaplan.

Snyggast?

-Det vare en cykelspark i division 1 mot IFK Malmö för många år sedan.

Under alla dessa år med matcher har han alltid haft en mittbackskompis och Mario berättar att det har varit ett antal, men samarbetet med Månz Karlsson, har klickat bäst.

På frågan om det finns något speciellt lag, som varit jobbiga att möta, säger han direkt Sundsvall på bortaplan. När han tänker på vilka motståndare, som varit smartast, dyker namnet James Keane, engelsmannen, som vi ofta sett på Tipsextra, som här i Sverige spelade för Djurgården.

Det finns alltid en 23:e man på banan och Mario berömmer de flesta av dessa. Det har blivit många möten och han ser också att det på senare år har varit mycket lättare att kommunicera med domaren än tidigare. Vem som är bäst?

– Alla domare, som knappast märks under matchen 90 minuter, de är bäst, tycker Mario.

Under dessa 13 år i klubben har det självklart både varit kul och ledsamt.

– Säsongerna 2011 följt av 2012 med ett härligt lag, tränare och ledare, som tog oss till Allsvenskan 2013 var en höjdpunkt.

– Kontrasten är sista matchen mot Enköping 2007, som kickade ut oss från Superettan.

När man sitter och pratar med Mario om hans karriär får man inte låta frågan om varningar, utvisningar och avstängningar  vara obesvarad.

– Haha, varningar? Det har varit en hel del under dessa år. Hur många? Inte en aning, alltför många, tyvärr.

– Utvisningar har jag ådragit mig ett antal också . Den allra tuffaste var mot IK Sirius redan efter 7 minuter, 2007! Det hade blivit en hel del matcher till om jag inte då och då varit avstängd.

Mario har spelat på många av de stora arenorna i landet och som mest inför 18.000 åskådare vid en match mot AIK på Råsunda. Ett annat dystert minne är en miss 2013, då bortamatchen mot AIK på Nya Friends Arena spelades utan honom i laget p.g.a. avstängning.

Slut på karriären? Vad skall du hitta på nu?

-Tankarna är många och många undrar. Jobbar som elektriker och om de blir en fotbollsfortsättning, vem vet? Det måste i så fall vara seriöst. Jag tror inte jag kan lira på skoj i ett lag, där andra inte har samma ambition.

-En sak är jag dock säker på. Det är dags att åka och se mitt favoritlag i Premier League: Newcastle United!!!

Missa inte lördagens match. Mario kommer att finnas på plats i Öster tröjan. TACK, Mario för dina 13 år med Östers IF…

Östers IF-Halmstads BK på Myresjöhus Arena kl. 16.00

Mera bilder på Mario Vasilj från bilderna.it

Östers IF – Mjällby AIF 1-1, Allsvenskan 2013

IFK Göteborg – Östers IF 0-0, Allsvenskan 2013

IS Halmia – Östers IF 1-5, Division 1 Södra 2015

Östers IF – IK Sirius 2-2, Superettan 2014

Östers IF – Eskilsminne IF 4-1, Division 1 Södra 2015

Östers IF – Oskarshamns AIK 3-0, Division 1 Södra 2016