Småland har fortsatt två klubbar i Superettan, även om det var med nöd och näppe som Östers IF lyckades hålla sig kvar från att åka ned i division 1. Med knappt två månader kvar till seriestart har klubbarna börjat att träna med sina nya spelare. I Öster IF har ett välkänt ansikte återvänt som assisterande tränare, och det ska förhoppningsvis kunna hjälpa dem att klättra i tabellen. 

Tuff start för Öster IF

 Öster IF höll sig kvar i Superettan efter att ha vunnit kvalet mot Landskrona BoIS. De har nu mycket att fundera över om de ska lyckas höja sitt spel. Tyvärr började säsongen inte på det bästa sättet och de förlorade årets första smålandsderby mot Kalmar FF med 5-0, i början av februari. För att förbättra sina chanser har de hämtat in en ny assisterande tränare. Det är Mario Vasilj som har anslutit till klubben, och det är en varmt välkomnad återvändo. Vasilj, som kallas för Majje, spelade för Öster i tolv säsonger. I en intervju med Växjönytt sa han att det var en dröm att få komma tillbaka. Förutom en ny assisterande tränare har de hämtat in en ny målvakt. Damir Mehic har lämnat GAIS och skrivit kontrakt med klubben på ett år, med utrymme för förlängning. Mehic hoppas att klubbytet ska bli en nytändning och klubben hoppas att han ska kunna komplettera målvaktsstyrkan med Victor Stulic. 

 

Foto: Östers IF Facebook sida 

Värvningskalas för J-Södra

Jönköping Södra IF hade en fin säsong förra året. De slutade på en fjärdeplats, vilket innebar att de precis missade kvalplatsen om att få spela i Allsvenskan. För att lyckas ta de nödvändiga poängen för att nå kvalplatsen, eller första- och andraplatsen för att direktkvalificeras, har de värvat nya, som gamla, spelare. De har bland annat hämtat den tidigare mittfältaren Dzenis Kozica. Han spelade för klubben 2016–2017 men gick till Djurgården 2018. Förra året var han utlånad till AFC Eskilstuna och nu är det klart att han lånas ut till sin gamla klubb under 2020. Enligt nyhetsrapporter med tips för betting på Allsvenskan kommer han att få mer speltid i Jönköping, vilket är nödvändigt för att han ska utvecklas. Det innebär att han inte kommer att få spela med Djurgården i sommar när de ska kvala till Champions League. I årets upplaga av den europiska ligan är det Manchester City som är förhandsfavoriter att vinna med oddset 5.00. 

Foto: Jönköping Södra IF:s  Facebook sida

Utöver Kozica har Jönköping värvat Marcus Degerlund från Hammarby. Enligt uppgifter ska försvararen ha skrivit ett treårskontrakt med J-Södra. Detta ska ha skett utan att en övergångssumma betalades, men det har inte kommenterats av någon av klubbarna. De har även värvat Smajl Suljevic från spanska International de Madrid, som mittfältare, och Mikael Marqués från IFK Malmö, som försvarare.  

Superettan drar igång den 4 april. Öster kommer att spela sin första match på hemmaplan på Myresjöhus Arena. Namnet kommer däremot att bytas till Visma Arena i sommar. Jönköping får i sin tur åka till Tunavallen och möta Athletic Eskilstuna. Båda lagen har mycket att visa under den kommande säsongen av Superettan. Är Jönköping redo att kliva upp ett steg och är Öster IF redo att visa att de hör hemma i den näst högsta fotbollsligan?