VI har börjat spela på andra halvan av elitfotbollen 2020 och det är Malmölagen FF och Rosengård, som toppar våra högsta serier. De två Malmölagen toppar, som sagt och båda lagens stabilitet och bredd i truppen, kommer ge utslag under höstens tuffa matchande i seriespel och cuper.

I herrallsvenskan har MFF en ledning med sex poäng och första utmanare är Häcken, Elfsborg och Djurgården. I dagsläget ser MFF ut att kunna ta ännu ett SM tecken. I bottenregionen får Helsingborg, Kalmar och Falkenberg svårt att undvika de tre platserna, som kan ge Superettan spel 2021. AIK och Göteborgs överraskande placeringar i nedre delen av tabellen har inneburit tränar skiften och många ???, som skall rätas ut inför slutspurten, men ingen av lagen bör och skall bli inblandade i de nedre regionerna.

Seriens överraskningslag är självklart IK Sirius, där coach Rydström med ett vägvinnande passningsorienterat lag utmanat flera av de klassiska lagen. + också till lilla Mjällbys framfart, som med all säkerhet räcker till nytt kontrakt.

I damallsvenskan är kampen i toppen mellan Rosengård och Kopparberg/Göteborg. Inget annat lag ser i dagsläget ut att kunna utmana, utan racet mellan dessa två lag fortsätter. Det blir en spännande avslutning under hösten. I botten ett hjälplöst Växjö DFF, som efter förlusten av målskytten Anna Anvegård ( 9 mål i år) till Rosengård, saknar spelare, som kan göra det och det finns inte mycket hopp för spel i damallsvenskan 2021.

Den intressanta serien SUPERETTAN, där två lag flyttas upp i allsvenskan och det tredje laget kvalar, ser för Östers IFs del mycket positivt ut. Inför kommande match 26 poäng (bara 3 mindre än hela 2019) och en delad fjärde plats, behöver Velic inte tänka alltför mycket neråt i tabellen, utan bygga vidare inför 2021.

I toppen Halmstad BK och Degerfors IF, som jagas i första hand av Jönköping Södra. Trots att flera matcher återstår kommer säkert dessa tre lag vara kvar i toppen länge och kanske vara de tre lag, som har störst möjligheter att ta sig till Allsvenskan 2021.

I botten AFC, Ljungskile, Umeå och Gais, som alla får kämpa tufft under hösten för att inte spela i division 1, 2021.

KOMMANDE MATCHER I ELITFOTBOLLEN

9/9 Helsingborg-Kalmar

10/9 Norrköping-Östersund, Göteborg-Hammarby, Örebro-Malmö

11/9 Akropolis-Öster, Trelleborg-Brage, Dalkurd-Umeå, Örgryte-Ljungskile

12/9 Gais-Sundsvall, AFC-HBK, Degerfors-J-Södra,

13/9 Norrby-Västerås

Ej datum fastställt för Sirius-AIK, Häcken-Djurgården

Hasse Sjöholm