Dagens elitfotboll spelas utan publik och vi kan höra tränarnas, spelarnas kommentarer ganska högljutt. Intressant att följa de olika tränarnas sätt att coacha sitt lag. Allt från de tystlåtna till de mera högljudda, vars order ekar runt de tomma arenorna. Kanske klubbarna får ta in publik med start den 1/8 med vissa restriktioner. Ex. visst antal på avdelade läktarsektioner, ingen försäljning på arenan o.s.v.

Till dagens datum mycket lite Småländskt i yppersta eliten, Kalmar FF och Växjö DFF i tabellernas botten. Dock lite ljusglimtar i vår titt på Superettan tabellen, där vi hittar Öster och Jönköping på den övre halvan.

ALLSVENSKAN

IFK Norrköping, laget på allas läppar efter nio omgångar med en serieledning på 4 poäng efter en vass inledning med 6 vinster och 2 oavgjorda. Seriefavoriten Malmö FF har hackat och spelat 4 kryssmatcher, men närmar sig på andra platsen. På övre halvan fyra överraskningar, IF Elfsborg, IK Sirius, nykomlingarna Varberg BOIS och Mjällby AIF. Ett Sirius med coach Rydström, som största överraskning, tycker jag.

I mitten av tabellen hela Stockholms ligan med Djurgården, AIK och Hammarby, men med dagens tre poängs system kan de snabbt vara med i toppen igen. I botten Östersund, Helsingborg, Kalmar och Falkenberg. Ganska väntat och det kan bli en allsvenska utan Smålandslag 2021.

DAMALLSVENSKAN

Kopparberg/Göteborg, Linköping, Rosengård,  alla favoritlag är med i toppen precis, som de ska. Piteå fortsätter att imponera och vill ha ett finger med. Övriga lag får väl kallas mitten/botten lag och kommer inte vara med i kampen om medaljer.

För dagen dyster läsning när det gäller Växjö DFF, som sladdar med 1 poäng precis som Umeå och Vittsjö. Växjö har bara gjort ETT MÅL på fem matcher, vilket talar för att hösten och de återstående matcherna kommer bli en svår resa mot nytt kontrakt. Det finns inga lätta matcher i damallsvenskan och i de fem kommande matcherna är Piteå (b), Umeå (h), Djurgården (h). Eskilstuna (b) och Kristianstad (b) måste målen och poäng komma. De två hemmamatcherna av dessa fem måste vinnas. I annat fall kommer även damallsvenskan vara utan småländskt lag 2021?

SUPERETTAN

Östers IF och Jönköping Södra är småländska inslag i denna serien och Östers serieinledning har varit över förväntan. 3 vinster och 3 oavgjorda innan helgens förlust i Smålandsderbyt – klart godkänt. Nu gäller det att komma tillbaka mot närmast mot Sundsvall. J-södra, som var lite av toppfavorit inför seriestarten, tog sin första bortaseger o kanske är på G.

HBK, Degerfors, Giffarna och Brage redan topplag och det kommer säkert så för bli även i fortsättningen. Mest negativa överraskningar efter dessa omgångar Örgryte och Trelleborg!!!

Östers IF insats efter 7 matcher helt godkänt. Nu gäller det att se framåt och kommande 7 matcher Sundsvall(h), Degerfors (b), AFC (b), Akropolis (h), Halmstad (b), Brage (h) och Ljungskile (b). Förhoppningsvis 12 nya poäng även om motståndet i tre/fyra av matcherna är hyfsat tufft