SPÄNNANDE FOTBOLL I VÄNTAN PÅ VÅREN.

NU när allt är relativt lugnt på det lokala planet. Ja, svenskfotboll överhuvudtaget. Lite landslagsspel på januari turné, ganska ointressant, eller hur? De stora klubbarna rustar för Svenska Cupen februari och Allsvenskan 2019 och det är bara Malmö FF, som lever i nuet. Euro League matcher 14 februari Malmö FF-Chelsea och retur Chelsea-Malmö den 21/2 . Försäsongens två största matcher för Svensk klubbfotboll.

Det är ute i de stora ligorna i Europa det är full rulle. England med Premier League, där Liverpool, Manchester City och Tottenham är topp tre. La Liga i Spanien med Barcelona, Atletico och Sevilla. Italien och Serie A där Juventus, Napoli och Inter toppar. Tyska Bundesliga med Dortmund, Bayern Munchen och Mönchengladbach. Sist men inte minst Frankrike Ligue 1 med PSG, Lille och Lyon.

Barcelona, Juventus och PSG, alla tre med betryggande ledningar i sina resp.ligor och med stor säkerhet går alla tre lagen mot nya titlar. Liverpool, Dortmund med första positionen i sina ligor, men jagade av City/Tottenham och Bayern Munchen. Här blir det betydligt tuffare och trots serieledning idag kommer inte dessa två ligatitlar vara säkrade förrän något senare under våren. Nästan alla dessa femton (15) lag är lag, som år efter år huserar i ligatoppen, oftast med i Champion League och innehåller mängder av landslagsspelare från olika länder.

Kommande CL-matcher: 12/2 Man. United-PSG, Roma-Porto, 13/2 Ajax-Real Madrid, Tottenham-Dortmund, 19/2 Liverpool-Bayern Munchen, Lyon-Barcelona, 20/4 Atletico Madrid-Juventus, Schalke04-Man. City

Varför inte se tillbaka på den Svenska fotbollshistorien de sista 30-40 åren? Då fanns det en del svenska framgångar i de Europeiska ligacuperna. Vem minns inte MALMÖ FF, då laget den 30 maj 1979 spelade EUROPACUP FINAL mot Nottingham Forest på Olympiastadion i Munchen. Nottingham vann finalen med 1-0.

DÅ!!!! Vem minns inte IFK GÖTEBORGS framfart på 80-talet med två UEFACUP FINALVINSTER 1982 mot Hamburg och 1987 i finalen mot Dundee. Utöver detta semifinalspel i EUROPACUPEN 1986, där laget blev utslagna av Barcelona på straffar efter två matcher.

Vårt kära Östers IF har också en härlig Europahistoria att berätta. Vi som var med om GULDET 68 och åren som följde under 70-80 talet upplevde Europacups-, UEFA cupsmatcher på Värendsvallen. Matcher där bl.a. Nottingham Forest, Barcelona, Bayern Munchen, grekiska Olympiakos och många fler var Växjögäster och ibland uppemot 20000 på hemmaläktarna. Det var tider det!!!

“JUVENTUS!”