Välkommen till ett nytt år med Kronobergsfotbollen.se, din lokala fotbollssajt. NU 2019 kommer jag att blogga varje vecka om den lokala fotbollen, träffa tränare, spelare och profiler i Kronobergsfotbollen idag och igår. Tycka till om lag, spelare och domare under hela 2019. En gång i veckan kommer du att läsa om vad jag tycker om den lokala fotbollen!!!

Vem har värvat bäst inför 2019?

NU är det uppstartsvecka för många av de lokala lagen och inför säsongen 2019 har flera lag sett över sina trupper. Några hade det tufft med bredden under 2018 och måste hitta ett sätt, att hålla uppe modet på spelarna 12 till 18, som kanske inte fått den speltid de hoppats på. Spelar du i Öster eller VDFF finns det lite spelmöjligheter i U21 resp. U19. Lite längre ner i seriesystemet, jobbigt för Räppe och Älmeboda/Linneryd, som inte har några lag under seniorlaget. Tränar du 4-5 ggr/vecka, sitter på bänken i A-laget och sedan får minimalt med speltid, tappar många intresset och slutar alldeles för tidigt. Viktigt för tränaren att få just dessa fortsätta spela fotboll, eller hur?

Frimånaden inför 2019 är över och förflyttningar mellan lagen i länet har varit ganska omfattande. Speciellt på lägre nivå, där vissa lag fyllt på rejält, andra omstartar och t.o.m går ihop. Några försöker få lite mer kvalitet i truppen. Vilka har lyckats bäst?

I division 2 har både Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd fyllt upp sina tunna trupper och i det sistnämnda laget flera hemvändare sugna på spel i en högra serie. Hovmantorpsförsvararen Adde Eriksson kan bli en viktig kugge i Bashkim Isufis startelva. För Ilija Dobric har anfallspositionerna verkligen fyllt på med två duktiga målgörare från lokalfotbollen. Julius Bakkabulindi och Jacob Tarasenko kan förhoppningsvis hjälpa till med att höja målfabrikationen från de 37 mål laget gjorde 2018. Ett intressant nyförvärv också i KFFs U-målvakt Hugo Lundberg.

I trean har Markaryds IF och Växjö Norra IF skaffat sig bra nytillskott. Nykomlingen IFK Grimslöv/VT satsar i första hand på sina egna och coach Enes lag kommer säkert bli svårslaget. Växjö United har andra problem, att tampas med vid sidan om fotbollen, men de kommer säkert att ha en slagkraftig startelva i april.

I fyran och femman är det verkligen skiftande på kvalitet och mängd. Några lag ser starka ut på pappret, men vis av erfarenhet sätter vi ett stort frågetecken till vissa spelares lust och inställning, när man trappar ner från sin tidigare nivå! Självklart finns det lag i fyran, som Lagans AIK med klara förstärkningar, Ljungby IF, med många nya lokala spelare, Slätthög, som vanligt med flera nya. Vi får se om det håller hela säsongen? Hovshaga med många hemvändare och ny tränare, Åryd med ny spelande tränare, erfaren målvakt och Yei tillbaka, kan få ett roligt år i östra fyran. Vi får inte glömma Växjö BK, men så här långt ett litet ?

I femmorna flera lag med nya meriterade spelare, som varvar ner och Delary/Pjätteryds 2019 i femman sydvästra med “halva ÄIF”, kan väl bara sluta på ett sätt? Andra lag, som Liatorp/Eneryda, V/D och Tingsryd United tar nya tag.

“NU ÄR DET UPP TILL BEVIS” för flera av dessa lag 2019!!!

Nästa vecka tar vi pulsen och tippar Årydscupen 2019