“SPARKA BOLL”  MIN BLOGG OM FOTBOLL DEN 14 MAJ  – FOTBOLL, FOTBOLL, FOTBOLL, det är kärlek!!!

Vilka matcher vi fick uppleva tisdag kväll den 7/5 mellan Liverpool och Barcelona, den 8/5 mellan Ajax och Tottenham!!! Har vi någonsin fått uppleva en sådan spänning och två sådana häftiga fotbollsupplevelser?

Ett Barcelona med 3-0 från hemmamötet åker till England och Liverpool för att säkra sin finalplats i Champions League och förlorar med 0-4? Hur kunde detta hända? Var det de senaste årens historia som kom ifatt laget, som inte vunnit och spelat final sedan 2015, då man besegrade Juventus i Berlin?

Två faktorer anser jag ligger bakom förlusten på Anfield.

1) Den klara ledningen efter match 1 (3-0) satt i varje Barcelonaspelare skallar redan från start. Kallade det ÖVERMOD De visste att om vi gör ett mål måste Liverpool göra fem (5). 0-1 i halvlek och spelarna och laget, såg inga problem. Det var redan i finalen

2) Liverpool spelarna starka mentalitet att ALDRIG GE UPP 0-2, 0-3 i andra halvlek skakade om laget och Liverpools orubbliga offensiva takter chockade spelarna, som bara väntade på att Messi skulle ordna detta. När sedan 0-4 kom i 79:e minuten och mer eller mindre stängde var det kört.

Samma faktorer när Ajax inte tog sig till final.

Dagen efter på Johan Cruiff Arena i Amsterdam upprepade sig samma mönster. Ett Ajax med 1-0 ledning efter match 1 tar ledningen redan efter 5 minuter och utökar den sedan till 2-0 innan halvlek och leder sammanlagt med 3-0, när bara 45 minuter återstår. Då inträffar samma sak.

1) Vi kan nu inte förlora och det unga skickliga Ajax laget fortsätter sin offensiva och stundtals övermodiga fotboll. 2-1 och 2-2 från Tottenhams sida efter en timmes spel hejdade inte Ajax spelarnas framfart och detta gav Tottenham och i synnerhet Lucas Moura möjligheter att avgöra. Kalla det UNGDOMLIGT ÖVERMOD.

2) Typiskt engelsk fortsatte Tottenham sin fotboll, utnyttjade sin fysiska överlägsenhet , tog sig runt på kanterna och högg blixtsnabbt i i sista tredjedelen. Laget GAV ALDRIG UPP och avgjorde i 96:e minuten!

Rättvist? Ja, det kan alltid tvistas om det, men jag ser mycket fotboll och tror den största anledningen är de skilda förutsättningarna i  LIGASPELET. Både Ajax och Barcelona är alltför överlägsna i sina ligor. Båda dessa lagen spelar alltför få “avgörande matcher”. Tvärtom för de engelska lagen i Premier League. Där är nästan alla matcherna i seriespelet en strid och kamp om poängen.

Champion League final: Liverpool – Tottenham  (1 JUNI )     –      Euro League final: Arsenal – Chelsea (29 MAJ)  – ALLA lagen från Premier League