BLOGG 12 den 19 mars – HUR LÅNGT RÄCKER DET FÖR ÖSTER 2019?

NU är snart försäsongen färdigspelad för Christer Järdlers, Östers IF. Det återstår en match på lördag och det mot det idag bästa laget i Småland, Kalmar FF. Stabilt allsvenskt lag under 2000-talet, som under ledning av nye tränaren Magnus Persson imponerat under träningsspelet. Ett KFF, som också vunnit över Oskarshamns AIK, men förlorat mot MFF. 

För Östers del har försäsongen präglats av dels träningsspel med varierande resultat, men också ett framgångsrikt cupspel med tre raka segrar mot Falkenberg, Malmö och Degerfors, där hemmasegern mot MFF verkligen sticker ut. Sedan blev det respass ur cupen i kvarten mot AIK, Solna på Myran.

Ett Öster jämfört med 2018 formerat lite annorlunda på mittfältet. I matcherna mot MFF och AIK, där laget kom till spel med en ny uppställning 4-1-2-3, där med framgång Filip Örnblom agerade, som en libero på mittfältet. Verkligen lyckat!

Om vi nu tittar närmare på ÅRETS Österlag lagdel för lagdel konstaterar vi att backlinjen kommer med all säkerhet innehålla Stefan Karlsson, Fredrik Lundgren, Månz Karlsson och Oliver Silverholt. Ingen annan spelare har fått tillräcklig tid att utmana någon av dessa med spel i fyrbackslinjen under träningsspelet. Skulle vilja se mer av Victor Eriksson, som redan förra året visade i division 2 med Räppe, att han utmanar både som mitt- och ytterback. Mattias Pavic? Kanske bästa ytterbacksalternativet? Varför inte?

Hur mittfältet skall formeras är kanske lite mer svårt att sia om, i dagsläget när Simon Helg återigen är skadad finns två kantspelare givna och det är Mattias Pavic och Calle Johansson. En libero?, Då är Filip Örnblom given. Mot lag, där man kan föra spelet är det Jonathan Drott och Christer Ljungberg, som skall vara de två inre mittfältarna. Liridon Silka? Ja, Liridon är svårplacerad. Han har en härlig fot och kan bli spelmotor, men han måste öka bolltempot och vara högre upp i banan. Varför inte spetsen på mitten, som nr. 10? Anton Andersson är också ett alternativ, som i vår visat att han vill vara  med om platsen som mittfältets offensiva spets.

Anfallsmässigt är det bara Dragan Kapcevic, som imponerat, som redan under försäsongen visat var målet finns. Har han någonsin varit bättre tränad? Både mot MFF och AIK i cupen är det han som drar det tunga lasset i straffområdet och hittar målet. David Johannesson och Gustaf Ahrn utmanar och vill Järdler spela med två forwards måste valet vara den unga generationen, eller hur?

Här min startelva: Malmkvist – S Karlsson, Lundgren, M Karlsson, Pavic – Johansson, Drott, Silverholt, Silka (Andersson?) – Kapcevic, Ahrn

Juan Pedro, det brasilianska nyförvärvet verkar vara svårtränad och har under hösten och försäsongen varit mer skadad än spelmässig. Ljungberg, Örnblom, Eriksson, Avdic och Larsson får agera inhoppare. När Simon Helg återkommer blir han liksom nye målvakten Tobias Andersson en rejäl utmanare till startelvan.

NU gäller det Öster-Kalmar FF på lördag 23/3 kl. 14.00 Myresjöhus Arena, därefter seriepremiär hemma mot Dalkurd den 31/3 kl. 15.00 i Superettan

Mitt tips: 2019 räcker detta laget till övre halvan i Superettan. Allsvenskan 2020? Nej!!!