Dyster läsning för våra allra bästa i en tidigare artikel i veckan, som du säkert har läst. Tittar vi lite längre ner i seriesystemet hittar vi flera ljusglimtar, även om inte alla lagen i lokalfotbollen har presterat enligt önskemål. Inledningsvis under våren fick vi vara med om en del tråkigheter, när Växjö United uteslöts från den svenska fotbollen och snack om match fixning, som alltid finns runt hörnet och kommer upp lite till och från..

Men nu är det SOMMARLOV, sol, värme, bad och ledighet för de flesta av klubbarna, ledarna, tränarna, spelarna och domarna. En chans att vara med familjen och kompisarna. Slappa innan höstens försäsong drar igång och då det är dags att träna upp både huvud, kropp och ben igen.

Är det klart hur det går för just ditt lag 2019?. Avancemang? Nytt kontrakt? Degradering? Kanske spelar det ingen roll. DU spelar säkert fotboll för att det är roligt. Men vinna är alltid kul, eller hur?

Kronobergsfotbollen.se har självklart koll på serierna och lagen och vi kan redan sia om framtiden. Vi vet vilka lag, som är starkast, när det drar ihop sig i oktober för serieseger eller degradering. Här är vårt svar…

Division 2 östra Götaland med Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd från Kronoberg. Intressant och det verkar vara Räppes år även 2019. Tränaren Ilija Dobrics succé fortsätter och hans trollspö verkar räcka mycket långt. Han får spelarna att prestera i match efter match och förra årets överraskningslag nr.1, har i år ställt in siktet ännu högra. De vill vara med i toppen på tvåan. Det TRÄNAS mycket och det VINNS mycket (SE UPP, Öster, ni kanske möts i ettan 2020?)

FK Älmeboda/Linneryd historia går vidare och nykomlingen i tvåan har haft ett tufft år. Strul både på plan, som vid sidan av plan. Tränarbyte och ett flertal ? runt ledares och spelares agerande och en ineffektivitet på plan, gör att det kommer bli kämpigt att rädda nytt kontrakt. Kanske kan Erik Hörnell, som nu håller i taktpinnen, ändra på detta, men det blir ingen lätt resa, men INGET är omöjligt.

Division 3 sydöstra och sydvästra är det två treor, där Kronobergslagen huserar. Inför höstens dueller är det bara Växjö Norra IF, som vi tror kan utmana om en plats i tvåan 2020 i tuff kamp med i första hand Sölvesborg. De tre andra lagen, Grimslöv/VT, Markaryd och Älmhult får med all säkerhet jaga häcken av sig för att rädda nytt kontrakt, vilket för något av lagen blir för alltför tufft och med säkerhet division 4 spel 2020.

Även fyrorna sydvästra och sydöstra har två länslag, som snart kommer att vara själva i toppen i jakten på division 3 spel 2020. Det är Ljungby IF och Åryds IK, som visat sig vara outstanding under våren. Vi tror inget annat länslag har styrkan, kunnandet att utmana. Kanske räcker Lagans AIK till kvalspel. Tittar vi istället i seriernas bottenskikt ser det också ganska klart ut. Strömsnäsbruk/Guddarp/Moheda i sydvästra får tampas om kvalplatsen. I den sydöstra finns inga risker för något Kronobergslag att trilla ur.

I femmorna är det betydligt jämnare och västerut blir det i första hand en kamp mellan Delary/Pjätteryd och Liatorp/Eneryda om direktplatsen till fyran. I den södra femman kan det bli en tuffare kamp, där favoriten Tingsryd United utmanas av på nytt födda Växjö BOIS och Kalmarlaget Flerohopp. Fjärde laget, som överraskat är nykomlingen Rottne, men jag tror att coach Niklas bygger sakta och säkert för att hans unga lag skall avancera kanske 2020.

Hur ser det ut i bottenspelet i femmorna? I sydvästra kanske redan klart, då Agunnaryd och Angelstad får göra upp om kvalplatsen. I den södra femman blir det tufft för Åby/Tjureda. Nöbbele BK fixar säkert nytt kontrakt till hösten.

Längst ner i herrarnas pyramid finns det tre gärdsgårdsserier (6orna). Omstartande Hovmantorp/Ormeshaga ser ut att bli ett länslag med direkt avancemang till femman 2020, men kanske kan Furuby, SAIK, Tolg, Lenhovda, Råstorp/Timsfors och Kånna vara med och utmana om en plats i femman.

Vilket lag blir Kronobergs sämsta 2019? Vi tror på Skruvs IF?  Om de inte finns kvar, blir det något av Ling, Hallaryd, Virestad eller Araby. Det blir en spännande höst.

damsidan tungt, tungt för Växjö DFF Akademi i division1. Två segrar efter halva serien luktar division 2 nästa säsong. I tvåan fotbollen dags för Älmhults IF att ta steget till ETTAN?

Hasse Sjöholm – lokalfotbollsexpert?

GLÖM INTE ATT TRÄNA MELLAN BADEN