Fotbollen i Kronoberg har den här säsongen skördat en hel del framgångar, framför allt i de allra högsta serierna. Vill det sig riktigt väl kan Kronoberg nästa år ha ett lag i Allsvenskan och ett i Superettan. 

Öster har häng på en allsvensk kvalplats

Förra hösten fick alla Österfans utstå en riktig nagelbitare när Växjös stolthet tvingades kvala sig kvar i Superettan mot Landskrona BoIS. 1-1 i första mötet borta gjorde att det långtifrån var klart inför returen på Myresjöhus Arena. Men, som tur var satte James Keene 1-0 med kvarten kvar och då var saken klar. Kontraktet var säkrat.

I år är det betydligt trevligare att hålla på Öster. Segern mot Norrby borta med 2-0 var Östers tredje raka och innebär att laget fortsatt hänger på i toppen. Med sju-åtta omgångar kvar har Öster nämligen bara tre poäng upp till Jönköping södra på kvalplats och fem poäng upp till tvåan Halmstad som bakom serieledarna Degerfors innehar den andra platsen till Allsvenskan. Med andra lever fortfarande hoppet om att Kronoberg ska få ett lag i allra högsta serien. Senast Öster spelade i Allsvenskan var 2013. 

Tittar man på betting på allsvenskan hos spelbolagen går det dock inte att säga att Öster riktigt har oddsen på sin sida. Hos bet365 ligger oddsen för att Öster ska sluta topp 3 på 3.10 medan oddsen för att laget ska sluta topp 2 på 9.00. Men, det är som sagt en hel del omgångar kvar och tittar man på spelschemat för Östers del så ser det faktiskt inte alltför svårt ut. 

VISMA Arena fasad” by Pechblaende (CC BY-SA 3.0)

Värnamo stormar mot Superettan

Senast Värnamo spelade i Superettan var 2018. Med ynka två poängs marginal missade laget nytt kontrakt och sedan förlorade IFK även kvalet mot Syrianska. Men, till allas glädje kommer Värnamo med stor sannolikhet att vara tillbaka i Superettan 2021. När sju-åtta omgångar återstår leder nämligen Värnamo Division 1 Södra med över tio poängs marginal ner till Landskrona BoIS. 

IFK Värnamo har i år gjort en av sina bästa säsonger på mycket länge. Laget hade fram till i mitten av oktober vunnit 19 av 23 matcher och dessutom bara släppt in 17 mål. 2-1-segern borta mot Qviding var Värnamos fjärde raka seger och den nionde på de tio senaste matcherna. Fortsätter det i samma stil i de sista omgångarna blir det definitivt spel i Superettan på Finnvedsvallen nästa år. 

“FINNVEDSVALLEN” by Shiardigit (CC BY-SA 3.0)

Räppe hänger kvar

Går vi ytterligare ett steg ner till Division 2 Östra Götaland kan vi konstatera att Räppe med en omgång kvar att spela redan hade säkrat nytt kontrakt med god marginal. Värre var det då för Älmeboda/Linneryd som inför sista omgången ligger på nedflyttningsplats. Dock hade laget bara en poäng upp till Kristianstad på kvalplats och bara två poäng upp till säker mark. 

Avslutningsvis kan väl sägas att det ser riktigt ljust ut för de allra bästa lagen i Kronoberg/Jönköping. Har de tur får man ett lag i Allsvenskan i form av Jönköping/Öster och ytterligare ett lag i Superettan i form av Värnamo. Mest troligt är nog att man får se framemot flera härliga derbyn i den näst högsta serien nästa år.