Efter en evighetslång vinter är det snart dags för seriepremiär i svensk fotboll. Starten på Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan är lika säkra vårtecken som fågelkvitter och blomskott. Inget kronobergskt herrlag spelar i Allsvenskan säsongen 2021 och det är återigen Superettan som får full uppmärksamhet. Förra säsongen var det däremot nära att Östers IF nådde kvalgränsen, och om man ska tro den ny-gamla klubbdirektören är det full fart tillbaka till Allsvenskan som gäller.

Serieupplägg

Superettan kommer att spelas mellan den 11 april och 27 november. Matcherna kommer som föregående år att sändas på Discovery Plus, varav majoriteten av matcherna kommer att streamas istället för att marksändas. De tre nya lagen som kommer från division 1 är Landskrona BoIS, Vasalunds IF och IFK Värnamo. Från Allsvenskan kommer Helsingborgs IF och Falkenbergs FF.

Östers första match spelas mot Örgryte på Gamla Ullevi.

Östers chanser 

Växjölaget gjorde en enorm tabellklättring säsongen 2020 jämfört med föregående år. Från att ha hamnat under kvalgränsen och riskerat att åka ned till division 1, slutade de på en fjärde plats med endast nio förlorade matcher. Enligt Fotbollslabbet, som brukar simulera hur ligorna kommer att sluta inför säsongsstart, har Östers IF chansen att sluta på andra platsen. Det skulle innebära en direktuppflyttning till Allsvenskan. Öster har inte spelat i Allsvenskan sedan 2013. För att få fram resultatet simulerades alla möjliga utkomster en miljon gånger, varpå Öster kom fram som vinnare näst flest gånger. Jönköpings Södra IF kom fram som vinnare flest gånger.

Det är Allsvenskan som är siktet för klubben, vare sig det blir i år eller nästa. Efter fyra år i IFK Norrköping har Jens Magnusson kommit tillbaka till Öster och tagit över som klubbdirektör. Magnusson var klubbchef i Öster mellan 2014 och 2015. Enligt honom är målet att de ska bli en allsvensk klubb på alla sätt, och inte bara på planen. De ska utvecklas som fotbollsklubb och öka sina finansiella intäkter.

Förhandsfavoriter från Skåne

Det råder däremot ingen tvekan om att det är nedflyttade Helsingborgs IF som är de stora förhandsfavoriterna. Med spelare som Andreas Granqvist, som hoppas tas ut till landslaget inför EM i sommar, blir de farliga. Enligt oddsen och nyheterna för betting på fotboll har Sverige goda chanser att avancera från gruppen. Oddset att de går vidare till EM-slutspelet är 1.50.

Skåneklubben står samtidigt inför en hel del frågetecken. Efter degraderingen i höstas har flera spelare flyttat och nya tränare, i form av Mattias Lindström och Jörgen Lennartsson, har tillsats. Enligt dem är en uppflyttning till Allsvenskan inte ett mål för säsong, utan snarare ett mål på lång sikt. Laget spelade heller inte övertygande i en match mot division 2-laget, IK Gauthiod, i Svenska Cupen i februari. Då var det Gauthiod som fick in ett ledningsmål, och Helsingborg lyckades kvittera till 1-1 med nöd och näppe.

Östers IF framtidsutsikter ser goda ut. De har förstärkt med nya spelare och i en träningsmatch mot IFK Värnamo vann de med 5–0. Om 2021 blir året som Öster återigen går upp i Allsvenskan återstår att se, men det finns än så länge inget som talar för att det inte skulle vara möjligt.