Fem lag spelar division 3 fotboll i Kronoberg 2019. Lagen är uppdelade i två divisioner och i Sydöstra Götalands gruppen spelar IFK Grimslöv/VT, Växjö Norra och Växjö United. I övrigt hittar vi från Blekinge, Hörviken, Karlshamnslagen FK och IFK,  Saxemara och Sölvesborg. Från Kalmarområdet Glömminge, Lindsdal, Nybro och Pukeberg.

Första serieomgången spelas enligt följande: 12 april: Kalmarderby Lindsdal-Nybro – 13 april: Karlshamnsderby IFK-FK, Glömminge-Hörviken, Grimslöv/VT-Sölvesborg (Tallevi), Växjö Norra-Saxemara (Fagrabäck) – 14 april: Pukeberg-Växjö United

Kronobergsfotbollen träffade de tre tränarna och här är deras tankar om sitt lag inför årets start kommande weekend.

Hur långt räcker Växjö Norras satsning?  Gustaf Lundholm/Växjö Norra IF berättar att han prioriterat speltid på samtliga spelare under försäsongen och han tycker det fungerat bra och ser att flera unga spelare tagit kliv framåt. Efter många tuffa pass är laget väl fysiskt förberett. Ett minus är att två av hans tongivande spelare är långtidsskadade.

Målvakten Darmin Sobo, mittbacken Endrit Dullovi och mittfältaren Henrik Widen är spelare han gärna ser i sin startelva. Gustav tror att det blir en mycket jämn serie och att det skall bli spännande att det äntligen är seriestart.

Blir det SAMBAFOTBOLL på Arabyvallen? Jonas Pettersson/Växjö United har inte så mycket att förtälja om försäsongen eftersom han saknat både spelare och träningsmöjligheter, som alla de andra lagen. Kort men intensiv försäsong, säger Jonas, då det nu har det ordnat sig och flera nya spelare har dykt upp och under den senaste tiden har han genomfört några träningar sent på Hagavallen och också spelat en träningsmatch mot Hovshaga, som laget enkelt vann. Spelartruppen består av en mix gamla United spelare och ett tillskott av ett gäng brasilianska spelare.

Jonas berättar att det viktigaste för honom är, att med många duktiga individuella spelare, nu forma ett starkt LAG! Det finns många fotbollsskolade och mycket duktiga klasspelare. Tiden talar för oss och förhoppningsvis faller bitarna på plats undan för undan och vi kan vara med på den övre halvan. Tyvärr har jag lite koll på motståndet, men jag tror på en jämn serie, avslutar Jonas.

NYKOMLINGEN har allt att vinna, inga direkta krav! Enes Ashmetovic/IFK Grimslöv/VT är tränaren, som numera coachar från sidan. Enes har framgångsrikt lotsat sitt lag upp i trean, som spelande tränare förra året. Ett G/VT med flera lokala spelare, som gått den långa vägen via ungdomsleden till seniorfotboll. Hans lag har matchat flitigt under försäsongen och visat att de har kvaliteten för division 3 spel. Enes berättar att det verkligen är en grupp spelare där laget är A och O. Han berättar att den formation laget började bygga på inför förra året sitter mycket säkert och inför årets spel finns det ett antal varianter på den uppställningen, att använda sig när som helst.

På minus sidan ett tungt avbräck har laget fått, då kapten Lavesson är långtidsskadad.

Efter ett fantastisk varmt och trevligt träningsläger i Bosnien är laget tillbaka på Svensk mark och laddar inför helgens seriepremiär i trean och Enes berättar att han via kontakter och vänner har hyfsad koll på kommande motstånd och räds inga motståndare. Vi har frågat tränarna om nyckelspelare och svaret vi fått från många håll är ALLA, men även Enes har några han helst inte vill vara utan och det är Robin Frank, målgöraren samt bröderna Erik och Johan Hjalmarsson. Likt sina två andra tränarkollegor och många andra håller han Lindsdal och premiärmotståndarna Sölvesborg, som topplag.

Hur går det då i trean sydöstra 2019?

Lagen från tvåan Lindsdal och Sölvesborg är lite av favoriter, men båda lagen har tappat och fått bygga lite nytt.

Växjö Norra skall i sina bästa stunder vara med och tampas om topp tre. Norras satsning, som startade 2018 med nye Gustaf Lundholm gav kval och avancemang från fyran. Nu har några nya kuggar tillkommit och det gäller för Gustaf att laget är med från start.

Växjö United har kommit igång och på plats i Växjö finns ett antal duktiga fotbollsspelare från Brasilien, Hur bra är de? Ingen försäsong och bara några träningar. Hur länge kan och får de spela i Sverige? Klarar de den tuffa omställningen?  Precis, som inför 2018 har vi sett och vet vi allt för lite om laget. Laget har spelat två träningsmatcher. Vinster mot Hovshaga och Växjö BOIS.

Övriga lag däribland Grimslöv/VT spelar avgörande matcher i varje omgång, då sett till hela gruppen jämnheten blir utslagsgivande. Vi tycker att Enes Ashmetovics lag ser riktigt kompakt och tryggt ut och vi tycker att lagen har en klar kapacitet att vara störa de flesta lagen. Nykomlingarna Saxemara, Nybro och förra årets lindansare IFK Karlshamn är mina aspiranter på bottenplatserna.