Det är sex (6) lag från Växjötrakten och fyra (4) från Ljungbytrakten + två lag från Värnamoområdet, som skall göra upp om division 3 platser 2020 i den sydvästra fyran. Forsheda, Gransholm, Guddarp, Hovshaga, Rejban, Lagan, Ljungby, Moheda, Slätthög, Strömsnäsbruk, Värnamo S och Växjö BK.

Premiäromgången spelas till helgen enligt följande: Redan på onsdag premiärdags på Ringvallen i Lagan, då Lagans AIK möter nykomlingen Strömsnäsbruk. I övrigt 12/4 Värnamo S-Rejban, Hovshaga-Moheda, Växjö BK-Slätthög – 13/4 Gransholm-Ljungby, Guddarp-Forsheda

Kronobergsfotbollen och Sunnerbofotbollen har träffat några av tränarna, som såg framemot seriepremiären

Christian Stridh/Hovshaga AIF imponerades av att hans lag gjort mål framåt i samtliga försäsongsmatcher, men tycker att hans lag måste jobba mer med det egna försvarsspelet, för att bli stabilare och hitta ett eget spel. I laget har han några nyckelspelare, som Karl Hjertberg målhungrig, mittbacken Albin Ljungdahl och mittfältaren Johan Frisk. De är lite av ryggraden och kan vara avgörande i jämna matcher. Jämt tror Christian att det blir i serien men flaggar för Ljungbylagen Lagan och Ljungby. Sedan är alltid Växjö BK starka avslutar Christian.

Nedflyttade Gransholms IF har en hel del förändringar. Ny tränare är Ulf Paldan, som berättar att lagen inför säsongen både tappat och fyllt på med nya i truppen. Lite skador och inställda matcher har ställt till det under försäsongen, men det blir bara bättre och bättre, när vi nu närmar oss seriestart. Det finns några spelare i laget Ulf inte vill vara utan. Det är nye Jesper Engström, senast i Hovmantorp(trean) en riktig fotbollssnidare, Karl Nilsson och Mr. Gransholm! Rikard Andersson, som alltid visar vilja. Uffe tror att Ljungby och Lagan blir topplag. Om HAIF får till det, kan de också vara med i toppkampen, avslutar Ulf.

Tigrarna de gulsvarta laget tränas av Andreas Öman och Karl Axelsson. Andreas var mycket nöjd med försäsongen matcher och träningar. På frågan om spelsystem föredrar han 4-4-2 där han vill ha upp många spelare i sista tredjedelen för att göra många mål. Laget består av flera unga egna produkter och han gläder sig mycket att Jakob Hahrs återvänt och hoppas att Oskar Arvidsson tar ytterligare steg och visar vilken spelare han är på denna nivån. Självklart vill BK vara med i toppstriden, men Andreas tror att Värnamo S, Ljungby och Lagan är första utmanre. Kanske t.o.m HAIF?, avslutar Andreas

Efter ett fantastiskt 2018 och nära serieseger/kvalplats till trean tar Muamer Makic nya tag i Slätthögs BoIF och med en relativt ung och ny trupp, har det tagit lite tid att formera rätt uppställning. På sista tiden har det fungerat riktigt bra, berättar Muamer.Lite skador ställer till det, men han är mycket nöjd att målvakten Björn Stringhem fortfarande trots 44 år är “still going strong”. En ovärderlig klippa, säger Muamer. Liksom de andra tränarna tror han lägger han favorittrycket på Ljungby och Lagan i väst. Tillsammans med VBK och HAIF skall hans lag försöka göra det surt för de två lagen i toppen, avslutar Muamer.

Kompisgänget Rejban har under de senaste åren varit fast etablerade i fyran och coach Johan Salomonsson ser med tillförsikt på säsongsstarten kommande helg. Träningsresultaten har varit skiftande men vi har också gått runt på många spelare. Jerker Gustafsson, Oskar Wijk, Filip Kjellson och Adam Bengtsson kommer vara lite av grundstommen, men i år har vi en bredare trupp än tidigare, berättar Johan för Kronobergsfotbollen. Johans syn på vilka topplag, som fyran kommer att ha skiljer sig inte från hans kollegor. Ljungby, Lagan, VBK är starka, HAIF? och självklart Rejban.

Nykomling är Moheda IF och laget har raskt marscherat från sexan och är tillbaka i finrummet igen. Tränare är Johannes Petersson (spelande). Han berättar att laget just kommit hem efter ett mycket lyckat träningsläger i Spanien.Vi har jobbat mycket med försvarsspelet under våren och tycker det är ett sammansvetsat gäng. Anfallsspelet kan bli bättre och nu inför seriestarten skall vi sätta dessa bitar, berättar Johannes.

Vi jobbar för att vi tillsammans skall spela som ett LAG i alla situationer både bakåt och framåt. Jag vill dock nämna att vi har två eminenta målvakter Philip Adamsson och Joakim Axberg. Vi ser framemot en spännande serie och ser med tillförsikt framemot seriespelet. Mina favoriter är Ljungby, Lagan och Växjö BK och en varning för Värnamo S, avslutar Johannes

   Tobias Wahlén, Strömsnäsbruks IF: Försäsongen har inte riktigt gått enligt planerna och vi har som lag tvingats jobba lite i uppförsbacke då resultat och prestationer i träningsmatcherna inte riktigt uppfyllt vår egna kravbild. Glädjande nog så har träningsnärvaron ökat och till och med varit bra under senaste en och en halv månader. Nu avslutade vi med ett träningsläger i Tyskland denna helg med 20 spelare på plats. Självförtroende och positionsspelet är något vi fokuserar på i nuläget. Ett lag som är vana att göra mycket mål och som plötsligt får en kollektiv måltorka kostar i självförtroende och det är något vi jobbar på för att bryta. Sedan är det alltid en stor omställning både för spelare, ledare och klubb att gå från att vara en toppklubb i en division till att ta rollen som ”underdogs”.

Egna produkterna och lagets centrala duo Albin Werner och lagkapten Asib Walizai fortsätter leverera stabilitet och rutin i en ung trupp. Viktigt och mycket glädjande är även att Adnan Bajgora anslutit truppen senaste veckorna och börjar hitta tillbaka till fjolårets form sakta men säkert (gjorde två viktiga mål i gårdagens träningsmatch här på träningslägret. Lagan borta i premiären är på pappret ingen lätt uppgift för något lag i serien. Vi fortsätter fokusera på att hitta ett stabilt positionsspel och att samtliga spelare i matchtruppen hittar sina roller. Vi är medvetna om att det kommer bli en tuff uppgift på onsdag men vi är redo att anta den! Första säsongen i fyran med i stort sett identiskt lag som spelade femman ifjol så är målsättningen att säkra nytt kontrakt och etablera oss i fyran. Vi tror Hovshaga AIF, Ljungby IF och Växjö BK blir topplag.

Richard Ståhl, Lagans AIK: Försäsongen har väl sett rätt okej ut. Vi har haft några bra träningsmatcher där vi har fått testa lite olika uppställningar och där jag har fått lära känna spelarna. Det är en bra grupp som jag har fått ta över, kryddat med några intressanta nyförvärv. Nu känns det riktigt roligt att serien drar igång.Fokus har varit att få igång konstruktivt och tålamodskrävande passningsspel, där vi ska känna oss trygga med boll. Vi ska försöka att ha ett större bollinnehav än motståndarna. Sedan får vi utveckla spelet därifrån. Men vi är där jag känner att vi skall vara. Det har sett riktigt bra ut överlag. Alla har verkligen varit påslagna från start. En härlig inställning bland både nya och gamla spelare.

 Alltid skönt att serien drar igång efter en lång försäsong. Det är det här man längtar efter. Förra året så blev det en sjunde plats. Kan vi göra en bra vårsäsong och att vi har alla spelare tillgängliga så hoppas vi på att kunna förbättra den placeringen. Skulle bli förvånad om inte Ljungby IF är med och slåss om seriesegern. Sen tror jag att Växjö BK och Hovshaga är med toppen. Det finns säkert fler lag som vill lägga i och kriga om topplaceringarna.

Daniel Nilsson, Guddarps IF: Försäsongen har varit förryckt av en hel del frånvaro av olika anledningar. Vi har inte spelat med vad jag tycker är vår bästa startelva. Men det är bara att gilla läget och jobba därifrån.  Vi var relativt nöjda med den defensiva delen förra säsongen, förutom de tre matcherna då släppte in pinsamma sju mål. Annars hade vi haft en bra målskillnad. Vi ska försök göra detta ännu bättre kommande säsong, men man vinner inga matcher på att vara defensiv. Man måste våga anfalla i rätt lägen. Vi har inga spelare som sticker ut så. Om vi nu ska lyckas med vår målsättning, så är det laget som ska göra det åt oss även i år.

Premiärer är ju alltid speciella och detta är en premiär mot en nykomling. Forsheda är ett lag som vi måste ha bakom oss i tabellen om det ska bli ett nytt kontrakt även nästa år. Mötena med lagen vi vill ha bakom oss i tabellen blir ju således oerhört viktiga.  Vi har på två säsonger tappat många spelar med kvalitet till framförallt LIF. Vi har även några stycken duktiga spelare som valt att lägga skorna på hyllan. Enligt mig så är denna Div 4-serien betydligt bättre än den västra, så vår målsättningen är solklar. Håller vi oss kvar i fyran är vi jättenöjda. Växjölagen brukar alltid vara bra. Vore konstigt om inte Ljungby och Lagan utmanar med den satsningen de gjort.

Samir Hodzic, Ljungby IF: Den har varit jättebra. Vi har varit 25-26 spelare på många träningar och 22 spelare har en träningsnärvaro på över 80%. Resultatmässigt har vi bara spelat oavgjort mot Markaryd i en match vi förtjänade att vinna, övriga matcher har vi vunnit. Vi har visat upp ett bra försvarsspel och jag tror bara vi släppt till 8-9 skott på mål totalt under försäsongen. Fokus har varit att verkligen uppträda och försvara som ett lag. Och där har vi sett en stor utveckling och hela laget har bara blivit bättre och bättre. Adis Hodzic befinner sig på en egen nivå och han kommer göra många mål under säsongen. Det finns dock en risk att vi tappar honom och Haris (Hodzic) till hösten, om de kommer in på skola.

Jag har en jättebra känsla inför premiären. Jag har fått in spelare i truppen som jag känner väl, och de känner mig väl. Det finns en ömsesidig respekt i hela gruppen och lagsammanhållningen är kanon. Målet är att ta en Division 3-plats, och alla är överens om att det är en rimlig målsättning. Vi har både en bra och bred trupp i år. Jag tycker det är svårt att spekulera i det, men Hovshaga kan nog bli en toppkonkurrent. I övrigt har Lagan ett bra lag om alla är tillgängliga, men jag tror inte de har en tillräcklig bredd. Eventuellt kan Växjö BK kanske blanda sig i. Men jag tror att det är vi som har både bästa laget och bredden.

Hur går det 2019 i sydvästra fyran?

Kronobergsfotbollen ger Lagan, Ljungby, Hovshaga och Växjö BK bäst chanser att vara med Värnamo Södra i toppskiktet. Intressant och mycket avgörande vilka lag, som klarar sig bäst i derbymatcherna i Ljungby- och Växjötrakten.  Dessa derbymatcher i resp. område, kommer med all säkerhet vara avgörande för vilka lag, som kommer att vara med i toppen. Tänk vilka häftiga derbyn Ljungby-Lagan, Lagan-Guddarp, Ljungby-Strömsnäsbruk o.s.v. i Ljungbyområdet. VBK-Rejban, Gransholm-HAIF, Slätthög-Moheda o.s.v. i Växjöområdet. Vi kan knappast vänta…