mario2

Det har gått drygt 10 år sedan Mario Vasilj bytte den blå Rydaholmströjan mot Östers röda och flyttade sitt fotbollsspelande fyra mil österut.

Uppvuxen i Rydaholm med bror Ivan, som spelare i Rydaholms IF, var det självklart att Mario skulle gå samma väg.
– Min fotbollskarriär i Rydaholm började när jag var sju år. Jag var en liten tanig kille med bollkänsla och jag blev anfallare med offensiv läggning till en början. Några år senare och när seniorfotbollen stod för dörren blev jag försvarsspelare.
– Jag och min bror spelade i A-laget och det gick bra för Rydaholm och vi vann trean och gick upp i tvåan inför 2006.

Från trean till Allsvenskan
Fotbollsspelandet gick riktigt bra för Mario och redan under sista året i Rydaholm, då 22 år, var han i Växjö och testade med Östers IF.
– Det var svårt att lämna Rydaholm, men samtidigt en utmaning att gå till Öster och spela i Allsvenskan.
– Jag fick åka med laget på träningsläger och tränarna Lasse Jacobsson/Niklas Persson ville att jag skulle skriva på och det gjorde jag.
– Det var många goda gubbar i laget. Bl.a. Freddy Bild, Nouri och Fidde Gustavsson, men också från Jamaica, Bennet och Portugal Figureido, minns Mario.

Efter en vårsäsong utanför laget var det efter sommaren 2006 dags att debutera för de rödblå.
– Min debutmatch gjorde jag hemma på Värendsvallen mot Gais, när höstspelet drog igång.
– Ett av mina starkaste fotbollsminnen är den andra matchen i Östertröjan. Vi mötte AIK på Råsunda inför drygt 20000 på läktarna. Förlustmatch, men vilken resa för mig från 3:an i Rydaholm till allsvenskan.

Höga berg och djupa dalar
Det gick inget vidare för Öster denna allsvenska sejour och det blev en tuff resa för Mario och laget från Allsvenskan via Superettan ner i division 1, där laget fick göra en omstart.
– Det var tuffa tider i föreningen, men jag fick mycket speltid i Superettan och division 1. Efter tung förlust i kvalet till Superettan 2008 mot J-södra, var vi när säsongen 2009 närmade sig slutet i toppstriden för direktavancemang till Superettan igen.
– En dramatisk slutomgång, där vi tog poäng mot Limhamn/Bunkeflo och de andra resultaten gick vår väg, ledde till direktavancemang till Superettan 2010, säger Mario.

Det var starten till en ny och spännande resa för Mario och hans lagkamrater i Östers IF. Efter säkrat kontrakt i Superettan 2010, blev det ännu en gång tränarskifte.
– Ja, under min tid i Öster har det verkligen varit turbulent på både ledar- och spelarsidan. Ett 10-tal olika tränare på dessa 10 år säger en hel del, tycker Mario.
– När vi startade inför säsongen 2011 hade vi en riktigt stabil grupp spelare, som varit med en tid och vi fick Roar Hansen och Kalle Björklund, som nytt tränarpar och bitarna började falla på plats.
– 4:a 2011, serievinst och klara för allsvenskan 2013, året efter. En häftig höst med invigning och spel på nya Myresjöhus Arena. 5000 på läktaren hemma mot bottenlaget Umeå.

wassil1301Nu med facit i hand, vet vi att turbulensen i Öster tog ny fart. Roar och Kalle fick gå till HIF och nytt tränarpar och nya spelare gjorde intog i truppen inför comebacken i Allsvenskan.
– Nya s.k. etablerade spelare kom till truppen och flera av oss, som gjort resan från ettan fick inte plats. Spelarna fick andra roller och gruppen blev ganska splittrad.
– Organisationen krackelerad och det fanns direkt ingen plan för att lösa problemen.
– Det blev bara ett år i högsta serien och raset fortsatte även året efter. Ny tränare, nya spelare och degradering igen, berättar Mario.

Öster var tillbaka på ruta ett och 2015 började en ny resa, där målet är att komma tillbaka till elitfotbollen igen. Även denna gång är Mario med. Nu 2016, som lagkapten, efter 10 år i den röd/blå dressen.
– När jag fick frågan blev jag glad och stolt. Det är något man hoppats på under åren. I min ålder och roll, som mittback, har jag under senare år varit ett stöd för unga nya spelare.
– Nu i lagkaptensrollen vill jag vara en förebild, genom att alltid göra mitt bästa och samtidigt sprida ett lugn genom mitt agerande på och utanför planen.
– Min tid och insyn i föreningen ger mig också möjligheter att vara en länk mellan nya och unga spelare i kontakterna med laget och tränarna.

Framtiden
Nu är det 2016 och försäsongen med träning och matcher har just startat. Ser vi till traditionen och tidigare resor, är det dags för Östers IF att ta steget tillbaka i elitfotbollen igen.
– Det liknar lite 2011/12. Vi har en stabil grupp, som varit tillsammans ett tag. Försvarsmässigt var 2015 klart godkänt och detta måste vi fortsätta att prestera även denna säsong. Förhoppningsvis kommer vi att bättra spelet framåt och då bli mer effektiva och göra fler mål.
– Det är viktigt att ALLA är hungriga och visar viljan tillsammans på plan. Det måste vi göra för att vinna serien.

Idag är Mario 32 år och den i laget, som varit med längst och hans karriär närmar sig slutet.
– Det är fortfarande fantastiskt roligt med fotboll och ännu har inte kroppen sagt ifrån. Känner att jag gör ett bra jobb för laget.
– Fotbollen betyder mycket för mig och jag har utbildat mig till tränare. Något jag kan tänka mig efter avslutad spelarkarriär, avslutar Mario

Östers IF - IFK Värnamo 1-1, Superettan 2012

mario3

Foto: Bilderna.it