kfb1601

Ja, vi har knappt två månader till seriestart för våra lokala fotbollslag och visst är det lite tidigt att spekulera om säsongen 2016. Några lag har visat upp sig i Årydscupen, några träningsmatcher är redan spelade. Kommande helg börjar träningsspelandet på allvar, men vi tänker ändå ta en titt på de olika serierna och med tanke på 2015 spekulera och tycka till.

Självklart kommer vi titta närmare på varje serie strax före seriestarten, då vi också kan titta tillbaka på hela försäsongen, hur gamla lirare inlett säsongen och nyförvärven smält in i sina nya omgivningar.

Elitettan

vdff06

elitettanVäxjö DFF är nykomling i elitettan efter förra årets överlägsna serie- och kvalseger. Lokalkonkurrenten IFK Kalmar gjorde samma resa året innan och placerade sig redan första året på en tredje plats. Jag tycker inte att VDFF skall vara sämre.  Laget, som Pierre Persson tog hand om i början på 2015 och sedan gjorde till seriesegrare har bara blivit bättre och bättre.

När försäsongsträningen började inför 2016 var det helt andra förutsättningar i truppen och med några spetsvärvningar har laget inlett träningsspelet mycket övertygande. 22-1 på tre matcher. Den breda truppen har ökat konkurrensen och varje träning är en kamp mellan tjejerna, OM att få vara med i kommande startelva.

AIK och Hammarby kommer från Allsvenskan och med tanke på att dessa två lagen under 44 matcher bara tog tre (3) segrar i seriespelet förra året, är motståndet inte skräckinjagande. Det kan räcka att bli bäst i Småland för att det skall se riktigt bra ut till hösten.

logoDivision 1 Södra

Det blir ännu ett år i ettan för Östers IF. Ja, det kunde vi konstatera ganska tidigt, då Örgryte vann dubbelmötena med ÖIF och sedan var avståndet alltför stort. Nu är det nytt år och några nya lag i samma serie. Mjällby AIF och Utsikten trillade ur Superettan och Prespa Bilik, Tvååker och Trollhättan kommer från tvåan.

Mjällby ser om sitt hus och med nye tränaren Patrik Bagarn Rosengren bygger man ungt och satsar lite mer på sikt. En annan konkurrent, som satsar är Landskrona BOIS, men det gör de varje år. Sedan vet vi inte var vi har Utsikten, Oddevold, Trollhättan  och nykomlingen Prespa med Prigge (Sergei Prigoda), som tränare. Fågel eller fisk?

Det kan vara rätt år för Öster. Truppen känns bättre och nästan hela gänget har varit med ett tag. Tränarna Askebrand/Björklund har ett år i föreningen. (Kontinuitet!). Försvarsspelet fungerade mycket bra under 2015. Nu gäller det att få igång målgörandet, vilket var alltför dåligt 2015 och vi hoppas mycket på de två nya spetsspelarna Robin Östlind och Björn Berglund. Vi vill se flera mål.

Aseriee421

Division 3 sydöstra

Sex lokala lag i samma serie. Alvesta, Ljungby, Räppe, Växjö United,  Älmeboda/Linneryd och Älmhult. Det kan inte vara mycket roligare, Många heta derbyn och med de andra sex lagen inom bekvämt avstånd är det ganska lika för alla lagen. Det kommer finnas derbyn i Kalmar- och Blekingetrakten också. Det finns bara ett lag, som sticker ut utanför länet och det är Öländska Glömminge IF, som gjorde ett fantastisk debutår i trean 2015 och nu fått en del lokala förstärkningar. Alltid svårslagna hemma och duktiga fotbollslirare.

Älmeboda/Linneryd har på pappret ett bättre gäng i år än 2015, då det räckte till andraplatsen och kval. Räppe GoIFs trupp med Österlån håller hög division 3 klass och kan laget sluta åka jojo under säsongen och bli lite mer stabila genom att höja sin lägsta nivå, kan resultatet i höst bli över förväntan. Älmhult och Ljungby ser i dagsläget inte ut att bli bättre än 2015 och var vi har nykomlingarna Alvesta och Växjö United vet vi inte riktigt ännu.

Aseriee430

Elitfyran ÖSTRA

Gransholm, Hovmantop, Hovshaga, Lessebo, Rejban och Sandsbro är våra representanter i Sm FF:s sista elitfyraspel. Det finns bara ett mål i årets serie. Nå trean direkt eller genom kval ta chansen. Alla övriga lag spelar division 4 fotboll 2017. Eftersom halva serien består av lag från Kronoberg, bör något/några av lagen kunna placera sig bland de fyra bästa lagen, men konkurrensen från östra Småland med Gullringen och Kalmar  i spetsen och Hvetlanda på andra sidan gränsen kan bli övermäktig.

MEN, som sagt, det är långt kvar till seriestart och jag tror att Gransholm vill ha revansch för ett misslyckat 2015 och Rejban, ja, de började t.o.m. med med boll på träningen redan i januari. Vad månde bliva av deras satsning. Laget spelar också sina hemmamatcher på Myresjöhus Arena, vilket förpliktigar.  De fyra andra lagen kommer med all säkerhet att spela en lite mindre roll och får med all säkerhet spela division 4, 2017.

Aserie506

Division 4  SYDVÄSTRA

Sex av dessa 12 lag spelar division 5 fotboll 2017.  Guddarp, Markaryd, Slätthög, Lagan, Växjö Norra, Växjö BK  eller Agunnaryd, Grimslöv, Furuby, Liatorp/Eneryda, V/D eller Åryd?

JA, en fantastisk rolig serie med många derbyn och hur svårt som helst att spekulera om. Svårslagna Guddarp på Kvarnvallen, ett Slätthög, som förstärkt på många platser, ett Växjö Norra med omstart. En sammanslagning av Liatorp/Eneryda? Nykomlingar, Agunnaryd och Furuby, som enligt traditionen ofta placerar sig högt i tabellen. Hemvävda Grimslöv och V/D, som klarade nytt kontrakt 2015 och nu siktar uppåt. Markaryd , VBK och Åryd nedflyttade med målsättning att snabbt komma upp igen i seriesystemet.

I den nordöstra fyran är länet representerat av Åseda IF och vi tror att laget kommer att klara sig riktigt bra i en serie, som inte håller sydvästra fyrans klass.

I övrigt väntar vi någon månad och kollar träningsmatcherna innan vi tar pennan och spekulerar på allvar inför 2016