Damallsvenskan går sin start till mötes. Växjö DFF fick sin elitlicens förlängd i höstas och har lagt sitt fokus på att värva spelare. De är inte den enda klubben som har förstärkt för att ta sig an den trettiotredje säsongen av Sveriges högsta fotbollsliga för damer. Både topp- och bottenlagen från förra säsongen har jagat spelare, men
med blandad framgång.

Växjö DFF har fokus framåt. Hemmalaget Växjö DFF slutade på en nionde placering i förra årets upplaga av Damallsvenskan. Starten på säsongen var tuff och med facit i hand lyckades de endast vinna fyra av sina tjugotvå matcher. Sju matcher spelades oavgjort och nio var förluster. Med en ny investerare i Santhe Dahl, som även är verksam inom Växjö Lakers, har klubben kunnat lägga mer tid på att forma laget, istället för att oroa sig över ekonomin. Nya spelare har tillkommit och tidigare spelare har förlängt sina kontrakt. Två nya ansikten är försvararna Maria Møller Thomsen, som kommer från LB07, och Emilie Henriksen, som kommer från Brøndby IF. Innan jul blev det också klart att både Violah Nambi och Signe Holt förlänger sina kontrakt.

Kolla mer här om VIOLAH NAMBI

Oro i botten och toppen

Förra året stod FC Rosengård som vinnare av Damallsvenskan. Strax efter guldet blev det klart att de förlängde kontraktet med landslagsmittfältaren Caroline Seger. Däremot riskeras hennes säsongsstart. Under en landslagsmatch mot Portugal fick hon ledas ut från planen. Orsaken var smärtkänningar i ett knä och hon har påbörjat sin rehabiliteringsträning. Vad som är orsaken bakom smärtorna är ännu inte känt. FC Rosengård möter samtidigt andra problem. Deras tränare, Jonas Eidevall, har kritiserat klubben för att inte leta tillräckligt aktivt efter nya spelare. I höstas lämnade hela tre backar och de har ännu inte fyllt upp positionerna. Enligt William Hill betting är oddset för att Rosengård vinner framtida matcher efter föregående succé. Enligt tränaren är de för tunna för att klara av att försvara kommande SM-guldet.

Kolla mer här om FC ROSENGÅRD

Ett annat lag som oroar sig för vårsäsongen är Djurgården. När herrarna gick och vann Allsvenskan var det med nöd och näppe som damlaget lyckades hålla sig kvar i ligan. Inför säsongen valde de att värva Maria Hovmark, som är tidigare lagkamrat med Emilie Henriksen, men frågan är när hon kan börja spela. I en cupmatch mot AIK blev hon liggandes på planen och kort därefter konstaterades det att hon hade skadat korsbandet. Beroende på skadans allvarsgrad kan hon bli borta i tre månader eller mer.

Sportbladet Play får sändningsrättigheterna. 

Damallsvenskan kommer att sändas via en ny kanal de kommande säsongerna. I tre år framöver kommer ligan att sändas av Sportbladet via deras playapp, Sportbladet Play. Samtliga 132 matcher kommer att visas live och vara tillgängliga i efterhand. Eventuellt kommer en match att varje vecka sändas som ”Veckans Match” i Plus. Damallsvenskan har tidigare sänts sporadiskt av TV4 och SVT. Förra året visade Cmore tjugo matcher. Sportbladet har ännu inte gått ut med några prisuppgifter men tittare kommer antingen att kunna köpa en match åt gången eller betala för ett månadsabonnemang. 22 omgångar eller blir det enkel serie?, innan årets mästarinnor kan utses.

Umeå IK är tillbaka i ligan igen, tillsammans med IK Uppsala Fotboll. Det är ett tufft motstånd som väntar Växjö DFF, men förhoppningsvis har de vad som krävs för att utmana om toppen.