NU när lokalfotbollens frimånad är över och nu är det träningsuppehåll. Vi väntar alla på att TOMTEN skall komma. Vad skall han ha med sig till lokalfotbollen 2019? Är alla tränare nöjda?

I årets frimånad hittar vi både  “vinnare” och “förlorare”. Några lag har verkligen fyllt på sina trupper, en del med mängd, några med känslor och långsiktighet, andra med ett ungdomligt “kvalitetstänk”. Det finns dock andra, som har det tungt och svårt. Det finns obesvarade frågor om 2019.

Många är de lokala fotbollsföreningarna har upptäckt, att det är de unga spelarna i de egna leden, som skall bära föreningen vidare mot 2020-talet. Siktet skall vara rätt inställt, varken för högt eller för lågt. Det är hela föreningen, herrar, damer och ungdomar på orten, som är det huvudsakliga för att på kunna leva vidare, eller hur?

Våra två division 2 lag Räppe och Älmeboda/Linneryd är två föreningar, som under de senaste åren haft tunna trupper, där spelare, tränare och ledare lagt ner ett fantastiskt jobb och klarat nytt kontrakt (Räppe), vunnit trean och avancerat till tvåan (Älmeboda/Linneryd). De kommer även i fortsättningen att behöva jobba hårt med sina spelare. Överleva på denna nivån är tufft. Det finns inte många spelare, som klarar och vill lägga den tid och energi, som krävs. Vi ser dock med start 2017/18, att flera unga lokala spelare tar chansen, att utvecklas i båda lagen och nu inför 2019 jobbar teamen runt lagen vidare på samma linje. Ungt, lokalt och utvecklingsbart. Heja, heja…. Det finns hopp!!!

Vi ser samma sak i de flesta av våra lag i trean, där Markaryd, Älmhult, Hovmantorp, Grimslöv/VT och Växjö Norra satsar mycket ungt, lokalt och förhoppningsvis väcker detta intresse för kommande yngre egna spelare att VÅGA och TRO på en lokal karriär. Lite längre ner i seriesystemet i fyran/femman satsas det tyvärr på olika sätt. Metoderna att nå “högre” är verkligen varierande. Ömsom vin, ömsom vatten! Bygga ett lag kan vara tufft och att samtidigt få med sig hela “föreningen” är inte alltid det lättaste. Vi har under de senaste åren sett framgångsrika A-lag, som lever ett eget liv i föreningen och sedan får göra omstart. På några håll är det plånboken, som styr. Tänk efter före!!! Måste målet vara att vi vinna serien? Det kanske finns andra mål att uppnå, eller hur?

Vad hoppas jag TOMTEN har med sig i säcken inför 2019? Jo, nytänkande, samarbete och klubbkänsla?

Packa DIN säck rätt!!!