Återstart har det varit under juli för både Östers IF och Växjö DFF och vi sätter stora förhoppningar om att kontrakten skall räddas. Vi har “nördat” ner oss i det kommande seriespelet och har självklart analyserat in i minsta detalj och sett i kristallkulan hur det slutar i oktober/november, när seriespelet är över. Det kommer bli flera positiva framgångar för Kronobergs lokalfotboll 2019.

För våra två elitlag är läget prekärt och länets högst rankade lag Växjö DFF i allsvenskan har en mycket tuff period framför sig. Sommarens tre matcher Rosengård 0-5, LB 07 3-1 och Kristianstad 2-2, lite plus, men fortfarande ovisst. Laget kämpar för ett nytt kontrakt, som måste vara målet efter den dåliga vårsäsongen.

I superettan har Östers IF det ännu tuffare. Omstarten med 0-2 mot ÖIS, Trelleborg 0-2, Norrby 0-2 och Syrianska 1-1, vi kan bara hoppas..

Av våra två division 2 lag, kan Räppe GoIF verkligen få ett lyft med anfallsvärvningen av Andreas Birgersson och augusti matcherna mot Berga (b), Nosaby (h), Ä/L (h), Österlen (b) och Dalstorp (h) är helt avgörande för vilken del i tabellen laget skall placera sig. Karlskrona blir svårfångat, men kvalplatsen till ettan finns inom räckhåll för Ilija Dobric mannar. Vi hoppas på ett positivt besked, när seriespelet är över. Varför inte kval till ettan?

I botten blir det en hård kamp mellan Ä/L, Bromölla, Råslätt och Nässjö om två (2) nedflyttningsplatser och en kvalplats. Det blir en tuff höst för Hörnells gubbar.

Av våra lag i trean fotbollen är det bara Växjö Norra IF, som vi kan hoppas på. Tyvärr kommer “målkungen” Emil Barck/Andersson flytta till Göteborg för studier, men förhoppningsvis kan föreningen hitta en lösning, då han är svår att ersätta på topp. Grimslöv/VT, Markaryd och Älmhult kommer alla tre få kämpa för nytt kontrakt och oddsen är inte särskilt höga för att lagen spelar i trean 2020.

Vi har tidigare skrivit att Ljungby IF i sydvästra fyran och Åryds IK i den sydöstra fyran blir jagade lag i kampen om division 3 platsen 2020. Någon ändring efter våra sommaranalyser finns inte, utan de andra lagen får inrikta sig på kvalplatsen och då är det Rikards Ståhls, Lagans AIK, som är förste utmanare.

Precis som i fyrorna har vi två topplag från länet i femmorna inför höststarten. I den sydvästra femman Delary/Pjätteryd, där Niklas Janssons team får känna sig jagade fram till den avgörande matchen den 6/9 på Enevallen mot LEIF. Det är de här två lagen, det handlar om i sydvästra femman.

I den södra femman känns Tingsryd United, som stora favoriter och nu har laget fyllt på med några nya spelare. Intressant den 13/8 när laget möter nya BOIS, som laget krossade i vår upptakten.  Den 14/9 är det Flerohopp, som kommer till Tingsryd och efter den matchen skall det vara klart för avancemang.

Av länslagen i sexan är det bara Hovmantorp/Ormeshaga, som jag tidigare har skrivit, som vinner serien och spelar i femman 2020. Några andra länslag kan knipa platserna bakom serievinnarna, som också ger dem möjligheter till detta.