Välkommen till ett nytt år med Kronobergsfotbollen.se, din lokala fotbollssajt. NU 2019 kommer jag att blogga varje vecka om den lokala fotbollen, träffa tränare, spelare och profiler i Kronobergsfotbollen idag och igår. Tycka till om lag, spelare och domare under hela 2019. En gång i veckan kommer du att läsa om vad jag tycker om den lokala fotbollen!!!

BLOGG 12 den 19 mars – HUR LÅNGT RÄCKER DET FÖR ÖSTER 2019?

NU är snart försäsongen färdigspelad för Christer Järdlers, Östers IF. Det återstår en match på lördag och det mot det idag bästa laget i Småland, Kalmar FF. Stabilt allsvenskt lag under 2000-talet, som under ledning av nye tränaren Magnus Persson imponerat under träningsspelet. Ett KFF, som också vunnit över Oskarshamns AIK, men förlorat mot MFF. 

För Östers del har försäsongen präglats av dels träningsspel med varierande resultat, men också ett framgångsrikt cupspel med tre raka segrar mot Falkenberg, Malmö och Degerfors, där hemmasegern mot MFF verkligen sticker ut. Sedan blev det respass ur cupen i kvarten mot AIK, Solna på Myran.

Ett Öster jämfört med 2018 formerat lite annorlunda på mittfältet. I matcherna mot MFF och AIK, där laget kom till spel med en ny uppställning 4-1-2-3, där med framgång Filip Örnblom agerade, som en libero på mittfältet. Verkligen lyckat!

Om vi nu tittar närmare på ÅRETS Österlag lagdel för lagdel konstaterar vi att backlinjen kommer med all säkerhet innehålla Stefan Karlsson, Fredrik Lundgren, Månz Karlsson och Oliver Silverholt. Ingen annan spelare har fått tillräcklig tid att utmana någon av dessa med spel i fyrbackslinjen under träningsspelet. Skulle vilja se mer av Victor Eriksson, som redan förra året visade i division 2 med Räppe, att han utmanar både som mitt- och ytterback. Mattias Pavic? Kanske bästa ytterbacksalternativet? Varför inte?

Hur mittfältet skall formeras är kanske lite mer svårt att sia om, i dagsläget när Simon Helg återigen är skadad finns två kantspelare givna och det är Mattias Pavic och Calle Johansson. En libero?, Då är Filip Örnblom given. Mot lag, där man kan föra spelet är det Jonathan Drott och Christer Ljungberg, som skall vara de två inre mittfältarna. Liridon Silka? Ja, Liridon är svårplacerad. Han har en härlig fot och kan bli spelmotor, men han måste öka bolltempot och vara högre upp i banan. Varför inte spetsen på mitten, som nr. 10? Anton Andersson är också ett alternativ, som i vår visat att han vill vara  med om platsen som mittfältets offensiva spets.

Anfallsmässigt är det bara Dragan Kapcevic, som imponerat, som redan under försäsongen visat var målet finns. Har han någonsin varit bättre tränad? Både mot MFF och AIK i cupen är det han som drar det tunga lasset i straffområdet och hittar målet. David Johannesson och Gustaf Ahrn utmanar och vill Järdler spela med två forwards måste valet vara den unga generationen, eller hur?

Här min startelva: Malmkvist – S Karlsson, Lundgren, M Karlsson, Pavic – Johansson, Drott, Silverholt, Silka (Andersson?) – Kapcevic, Ahrn

Juan Pedro, det brasilianska nyförvärvet verkar vara svårtränad och har under hösten och försäsongen varit mer skadad än spelmässig. Ljungberg, Örnblom, Eriksson, Avdic och Larsson får agera inhoppare. När Simon Helg återkommer blir han liksom nye målvakten Tobias Andersson en rejäl utmanare till startelvan.

NU gäller det Öster-Kalmar FF på lördag 23/3 kl. 14.00 Myresjöhus Arena, därefter seriepremiär hemma mot Dalkurd den 31/3 kl. 15.00 i Superettan

Mitt tips: 2019 räcker detta laget till övre halvan i Superettan. Allsvenskan 2020? Nej!!!

BLOGG 11 den 12 mars – Ingen rök utan eld! Vad gäller i framtiden?

Vi såg för någon vecka sedan när IFK Göteborgs ” supportrar” på sin egen hemmaarena efter 45 minuter släppte loss bakom GAIS målvakt med bangers, pyro och raketer, av med alla poäng i Svenska Cupens gruppspel och det blev ett avgörande för fortsatt spel i cupen.

Först sa förbundet – OMSPEL- sedan lämnade Gais wo, men disciplinnämnden gav GAIS seger med 3-0 och 3 poäng, då motståndarna supporters eldat och skjutit raketer från läktaren.

NU har det hänt igen och detta när AIKs supporter kom till Växjö och Myresjöhus Arena. På hemsidan innan matchen vädjade AIK sina supporter att inte ställa till det för laget i den viktiga kvartsfinalen mot Öster. Men matchen hann inte ens börja förrän “pyro” tändes och sedan återkom med jämna tillfällen hela matchen.

OK, matchen kom dock igång och när AIK fick frispark i första halvlek, väntade nästan Sebastian Larsson på hjälp och hjälp fick han, då en AIK supporter tände ett “pyro” och röken kanske hindrade Östermålvaktens bedömning? (se bild)

Bild: Aftonbladet

Östers IF lämnade in en protest och krävde 3-0 och vidare  i cupen. Nu kom ett nytt beslut från Sv. FF. Man skyllde allt på domaren, som inte agerat när händelsen skedde. Bortalaget supporter, som eldade på arenan fick se sitt AIK som  vinnare i Sv. FFs ögon!!!!. Hur går det med domaren? Tas han bort från elitfotbollen 2019 eller får han döma vidare?  Man undrar vad som är rättvist i fotbolls Sverige?

BLOGG 10 den  5 mars – FOTBOLLSVECKOR MED CL OCH ÖSTER I SC

Vi som gillar fotboll lever glada dagar nu. Kan det vara bättre? Champions League returmöten väntar kommande två veckor och håller favoriterna? Tottenham med Kane och 3-0 favorit, Real Madrid utan Ronaldo men hemma i Madrid och PSG utan Neymar har 2-0 mot ett skadedrabbat United utan Pogba. Även ett formsvagt Roma med Olsen i målet har en  tuff bortamatch i Portugal denna veckan?

5/3 Dortmund-Tottenham (0-3), Real Madrid-Ajax (2-1) 6/3 PSG – Manchester United (2-0), Porto-Roma (1-2)

11/3 SVENSKA CUPEN med ÖSTER i slagläge inför matchen mot AIK

Favoriter nästa vecka ett formtoppat City och ett hemmastarkt Atletico Madrid, som har 2-0. De två övriga matcherna kan sluta hur som helst. Vi tror på Barcelona och Bayern Munchen

12/3 Manchester City-Schalke (3-2), Juventus-Atletico Madrid (0-2) 13/3 Barcelona-Lyon (0-0), Bayern Munchen-Liverpool (0-0)

Var spelar Öster sin match mot AIK. Inomhus/utomhus? I Växjö eller ?. Vi får snart veta – I dessa cuptider minns vi 1977 och segern mot Hammarby i cupfinalen efter mål av Anders Lindroth. REPRIS, tack!

Ses här igen nästa vecka och nu närmar vi oss snart PREMIÄRDAGS

BLOGG 9  den 26 februari -“Jag tycker att en fotbollsmatch skall avgöras på den gröna mattan under 2 x 45 minuter, tack”ck”

Det händer saker i svensk fotboll saker i svensk fotboll och snart måste Svenska Fotbollsförbundet sätta ner foten och få ordning på oegentligheterna. När den svenska cupmatchen mellan IFK Göteborg och GAIS spelades i måndags avbröts matchen av ett raketanfall mot GAIS planhalva, där i första hand målvakten utsattes. Spelarna fick skyndsamt lämna arenan och när publik, domare och spelare väntat i drygt en timma beslöts att spela färdigt dag 2. Varför tömmer man inte läktarna direkt?

Polis och arrangör kontrollerade publiken innan de intog arenan, men hittade inga pyrotekniska produkter, (Kanske var de redan inplanterade på arenan?) Matchen kommer att spelas klar och förhoppningsvis kraftiga böter till IFK Göteborg, Arrangören har också lovat “hitta” våldsverkarna? Svensk fotboll, förbund och klubbar måste omedelbart ta tag i detta “fotbollsfenomen” och förbjuda pyrotekniska produkter på svenska arenor. Vi andra, som vill gå och njuta av vårt favoritlag och fotboll tar verkligen avstånd. Vill ni att vi skall gå miste om denna möjlighet? Svenska FF? Förbjud pyrotekniska produkter på arenorna.

Vi har läst i kvällspressen och tidigare här på sidan om turister, som kommer till Sverige för att spela fotboll. Unga spelare plockas från akademier i Afrika  och används av flera klubbar runt om i landet. De spelar fotboll på turistvisum, som gäller 3 månader, men då arbetet med förlängning eller avslag drar ut på tiden fortsätter man att spela mer än dessa tre månader. Spelare, som kommer hit i förhoppningen att säljas till andra klubbar. Ett annat alternativ är namnbyte och att man har flera identiteter. Svenska FF? Skall man kunna tas hit från utlandet och spela på turistvisum?

6-6 slutade matchen Växjö United och IFK Osby i division 3 sydöstra, när serien nästan var avgjord i slutet av 2018. Match fixning tyckte många och det sprids alltmer ner i seriesystemet, där spelare, ledare och föreningar tjänar stora pengar. Svenska FF? När tar ni detta på allvar?

BLOGG 8 den 19 februari – Tusristvisum – Namnbyten – Match fixning?

Ja, sättet att spela fotboll i Sverige, kan ske på många olika vägar. DU har säkert inte kunnat undgå att läsa det som skrivs i rikspressen, om bl.a.ett av våra lag i länet, Växjö United??? Laget, som startade för några år sedan i Somaliska Ungdomsförbundets regi och till en början bestod av invandrare, som kommit till landet från olika delar av världen. I takt med framgångarna avancerade laget i det lokala seriesystemet, bytte namn till Växjö United och började spela i nationella seriesystemet, division 3. Spelare kom och spelare försvann, då de lokala underlaget av spelarna inte räckte till hittade nya klubbar. Några försvann uppåt i seriesystemet andra ut till de lokala klubbarna i Kronoberg. Höga mål sattes och laget skulle bli “bäst” i Växjö och nya spelare kom till Sverige, som “turistande fotbollsspelare”. Spelare från Afrikanska fotbollsakademier, välutbildade fotbollsspelare med ambitioner att i framtiden försörja sig på spela fotboll. Omsättningen på spelare i laget blev omfattande och för varje år kom drygt en handfull nya “turister” på besök till Växjö. Det finns under åren positiva ljusglimtar med seriesegrar i sexan, femman och fyran, en cupvinst över Östers IF, men också en massa frågetecken efter den senaste “genomklappningen” i seriespelet i trean 2018 de sista spelomgångarna med ett 6-6 resultat mot Osby, som ett stort ?

Under försäsongen 2019 massor av skriverier i dags- och kvällspressen om spelare med turistvisum, namnbyten, match fixning och spelaragenter o ledare på olika nivåer och platser i svensk fotboll, som har gjort detta till en egen  affärsverksamhet, som inte gagnar den svenska fotbollen. Ljusskygga föreningskonstellationer och ledare utan svenska värderingar och många föreningar med bristande organisationer, där “agenter” gjort spelaraffärer med “turister”, (lovar guld och gröna skogar), som inte alltid är enligt regelverket i den svenska fotbollen.

Det är Svenska FF/RF, som är huvudorgan för nya föreningar och krav frågor om hur föreningar skall bildas och fungerar hittar du här.

Vilka som får spela fotboll i seriesystemet och vilka bestämmelser, som gäller finns under begreppet representationsbestämmelser 2019  här (Gäller alla även turister, asylsökande och andra som är kvar i landet)

I dagsläget inget klart hur sagan slutar. Var spelar United 2019? Vilka spelare har United 2019? Ja, det är knappt 8 veckor kvar till seriepremiärerna i trean. Drar sig laget ur seriespel i division 3 sydöstra, kommer serien inte få något nytt lag utan säsongen spelas med 11 lag.

BLOGG 7 den 11 februari – Champion League fotbollen rullar vidare – vilka går hela vägen i vår?

Ikväll startar matcherna i 16-delsfinalerna av CL och fortsätter nästa vecka.

  • Schalke (GER) vs Man. City (ENG) 20/2-12/3
  • Atlético (ESP) vs Juventus (ITA) 20/2-12/3
  • Man. United (ENG) vs Paris (FRA) 12/2-6/3
  • Tottenham (ENG) vs Dortmund (GER) 13/2-5/3
  • Lyon (FRA) vs Barcelona (ESP) 19/2-13/3
  • Roma (ITA) vs Porto (POR) 12/2-6/3
  • Ajax (NED) vs Real Madrid (ESP) 13/2-5/3
  • Liverpool (ENG) vs Bayern (GER) 19/2-13/3

Dubbelmöten självklart och allt kan hända, men vem kan stoppa följande åtta, att gå vidare? Man City, Juventus, PSG, Tottenham, Barcelona, Roma, Real Madrid och Liverpool är mina favoriter

Glöm inte på torsdag EURO LEAGUE med Malmö FF mot Chelsea. Matchen kan ses på TV, kanal 9.

 BLOGG 6 den 4 februari – VEM VINNER ÅRYD CUP?BLOGG 6 4 februari – VEM VINNER ÅRYD SPELGUIDEN CUP 2019?

NU är det snart dags för årets STÖRSTA fotbollscup för 11-mannalag i södra Sverige, ÅRYD SPELGUIDEN CUP. Gruppspelet startar lördag 16 februari i Växjö TIPSHALL kl.09.00.och slutar sent på söndagen. Trettio (30) lag, från Småland, Blekinge, Danmark gör upp om första pris. När finalen den 24/2 är över har det spelats 60 matcher i 2019 års CUP.

Förra årets segrare och det lag, som skall försvara “bucklan” är FK Älmeboda/Linneryd. Nykomlingen i tvåan 2019 är också  det lag vi rankar högst och håller som klara favoriter även i år. Tränare Bashkim Isufi har verkligen en trupp, som utmanar inför 2019.

Självklart finns det några utmanare, som jag vill framhålla. Det räcker inte för Ä/L att ställa ut skorna. Åryds IK, FK Karlshamn och Lagans AIK är några av de lag, som skaffat nya spelare av klass och kan vara med i avgörandet sista söndagen i februari

NEJ, DET BLIR INTE AVANCEMANG I SVENSKA CUPEN 2019?

Ännu mera fotboll blir det med Svenska Cupen, där både Växjö DFF och Östers IF spelar för fullt i februari. VDFF i gruppspel med Kopparberg/Göteborg, Linköping och Jitex. Östers IF, som i sitt gruppspel har Falkenberg, Malmö FF och Degerfors.

Nja… Flera nya spelare, ny tränare och trots fortsatt allsvenskt spel, får nog VDFF börja om med grunderna igen. Laget tappade alltför mycket av sin identitet under höstens seriespel, men nu är det nytt år och vi ser verkligen fram mot allsvenskans start i april. Ett nytt lag skall byggas och träningsspelet har just börjat. Cupspelet blir tufft och får svårt att avancera i cupen. Henrik får bygga vidare och förhoppningsvis ha grunden lagd till seriestarten i damallsvenskan.

Tittar vi istället på vårt andra lag i Svenska Cupen,Östers IF!  Avancemang????? Nej, nej, nej, inte vinner Öster över MFF, det var många år sedan, eller hur? Även Falkenberg blir för svåra för ÖIF.

Vi ser hellre lite längre fram och seriespelet i Superettan 2019. Nästan samma lag, några av de viktigaste kuggarna redan nu bättre tränade, några av förra årets nykomlingar och återvändare, har upptäckt, att de måste kämpa och visa vad de kan för att platsa och det allra viktigaste… Det är första gången tränaren Christian Järdler, startar en andra säsong efter ett helt spelår med samma lag. NU blir det att gasa direkt, grunderna är satta, spelsystemet skall funka. NU finns ingen inkörningsperiod. Det är bara att ge järnet från avspark och visa resultat…

BLOGG 5 den 29 januari – ATT vara fotbollssupporter i Kronoberg

Det är en ganska trist period att vara fotbollssupporter på det lokala planet just nu. Spelarna tränar mest och det är kallt och kyligt på utematcherna eller blir det inställda matcher p.g.a. snö. Några inomhusmatcher spelas det i Växjö Tipshall, ÖIF/VDFF men ser vi till alla matcherna i februari är de allra flesta förlagda till konstgräsplanerna på våra utomhusarenor runt om i länet. Vi får hoppas på snälla planskötare och bra väder…

En ljusglimt i all vinterkyla och mörker är Åryd Spelguiden Cup den 16/17 februari i Tipshallen med matcher från tidiga morgon till sena kvällen både lördag och söndag. Vi riktigt insnöade fotbollsnördar får varva utomhusfotbollen med sköna stunder med premier- och champions league i TV soffan. Inte så illa nu i februari, eller hur?

Vårens match kan det bli måndagen den 25 februari i Växjö Tipshall, när Östers IF i Svenska cupen ställs mot ett av Sveriges bästa lag, MALMÖ FF. Vem minns inte alla segrar, som Öster på 70-talet hämtade mot just MFF i det allsvenska spelet. Vi vet trots matchande i Euro League, siktar MFF alltid på nya titlar.

Vad händer i den lokala fotbollen under februari. Träningsmatcher, Svenska Cupen och Åryd Spelguiden Cup och här är några av matcherna

1/2 Öster-Jönköping (Tipshallen)  2/2 Leikin-Markaryd, Moheda-V/D (Tallevi), Öster U19-Räppe (Sportfältet) Araby-Älghult (Araby Arena) 3/2 Oskarshamn-Ä/L, 5/2 Öster U21-Värnamo (Fagrabäck),  9/2 Helsingborg-Öster, Kopparberg-Växjö DFF (SC), Moheda-LEIF (Talklevi), Gransholm-Alvesta (Granvallen), Häradsbäck-Strömsnäsbruk (Haganäs) 10/2 Visingsö-Rottne 13/2 Karlskrona-Ä/L, 14/2 Markaryd-Laholm (Sparbanks Parken) 15-17/2 Årydscupen, 16/2 Linköping-Växjö DFF(SC), Laholm-Markaryd, VNorra-Räppe (Fagrabäck), Furuby-Lammhult (Norremark), ÄIF B-Häradsbäck (Haganäs) 17/2 Falkenberg-Öster (SC), Strömsnäsbruk-Örkeljunga (Sparbanks Parken) 19/2 Öster-Karlskrona (Tipshallen), 22/2 Växjö DFF-Linköping (Tipshallen), 23/2 Sölvesborg-Älmhult, VNorra-Stensjön (Fagrabäck), Ljungby-Hvetlanda (Lagavallen), LEIF-Ingelstad (Haganäs), V/D-Alvesta (Fagrabäck), Vimmerby-VDFF Akademi 24/2 Finalspel Årydscupen, Lagan-Strömsnäsbruk (Lagan Turf) 25/2 Öster-Malmö FF (SC), (Tipshallen) 26/2 Värnamo-Räppe 27/2 Markaryd-Genevad (Sparkbanks Parken) 28/2 Älmhult-Osby,(Haganäs), VNorra-Rejban (Fagrabäck)

Väl mött runt planerna, Hasse

 

BLOGG 4 den 22 januari – MITT FAVORITLAG Queens Park Rangers!

Arsenal, Liverpool, Leeds, Milan, Real Madrid, Barcelona o.s.v. När man kollar runt bland kompisar och vänner är det verkligen skiftande tycke och smak, när det gäller världsfotbollen. Hade själv Totteham, som lite grabb, när TIPSEXTRA fanns på TV-lådan i min tidiga ungdom.

Sedan mitten av 70-talet är mitt lag Quenns Park Rangers (QPR), ett Londonlag, som jag första gången såg på Loftus Road 1975/76. Var på fotbollsresa en vecka i London och besökte träningar och match med QPR. Laget var då ett topplag i första ligan med landslagsspelare, som Stan Bowles, Gerry Francis och Phil Parks i truppen. En liten arena  “LOFTUS ROAD”, som tar ca. 19000 och en hemmaarena, som oftast är fullsatt. 2018/19 tränas laget av fd. förbundskaptenen Brian McLaren. härlig atmosfär runt träningsanläggningen.

QPR, som på 70-80 talet var ett av Englands främsta är nu mera lite upp och ner i ligasystemet och huserar i nutid i andra ligan CHAMPIONSHIP med blandad framgång. I dagsläget på den övre halvan av tabellen, men steget till Premier League känns ganska långt borta. 2017 var vi senast på Loftus Road, där hemmalaget mötte Bolton.

  

BLOGG 3 den 15 januari 2019 – SPÄNNANDE FOTBOLL I VÄNTAN PÅ VÅREN

NU när allt är relativt lugnt på det lokala planet. Ja, svenskfotboll överhuvudtaget. Lite landslagsspel på januari turné, ganska ointressant, eller hur? De stora klubbarna rustar för Svenska Cupen februari och Allsvenskan 2019 och det är bara Malmö FF, som lever i nuet. Euro League matcher 14 februari Malmö FF-Chelsea och retur Chelsea-Malmö den 21/2 . Försäsongens två största matcher för Svensk klubbfotboll. 

Det är ute i de stora ligorna i Europa det är full rulle. England med Premier League, där Liverpool, Manchester City och Tottenham är topp tre. La Liga i Spanien med Barcelona, Atletico och Sevilla. Italien och Serie A där Juventus, Napoli och Inter toppar. Tyska Bundesliga med Dortmund, Bayern Munchen och Mönchengladbach. Sist men inte minst Frankrike Ligue 1 med PSG, Lille och Lyon. 

Barcelona, Juventus och PSG, alla tre med betryggande ledningar i sina resp.ligor och med stor säkerhet går alla tre lagen mot nya titlar. Liverpool, Dortmund med första positionen i sina ligor, men jagade av City/Tottenham och Bayern Munchen. Här blir det betydligt tuffare och trots serieledning idag kommer inte dessa två ligatitlar vara säkrade förrän något senare under våren. Nästan alla dessa femton (15) lag är lag, som år efter år huserar i ligatoppen, oftast med i Champion League och innehåller mängder av landslagsspelare från olika länder. 

Kommande CL-matcher: 12/2 Man. United-PSG, Roma-Porto, 13/2 Ajax-Real Madrid, Tottenham-Dortmund, 19/2 Liverpool-Bayern Munchen, Lyon-Barcelona, 20/4 Atletico Madrid-Juventus, Schalke04-Man. City 

Varför inte se tillbaka på den Svenska fotbollshistorien de sista 30-40 åren? Då fanns det en del svenska framgångar i de Europeiska ligacuperna. Vem minns inte MALMÖ FF, då laget den 30 maj 1979 spelade EUROPACUP FINAL mot Nottingham Forest på Olympiastadion i Munchen. Nottingham vann finalen med 1-0. 

DÅ!!!! Vem minns inte IFK GÖTEBORGS framfart på 80-talet med två UEFACUP FINALVINSTER 1982 mot Hamburg och 1987 i finalen mot Dundee. Utöver detta semifinalspel i EUROPACUPEN 1986, där laget blev utslagna av Barcelona på straffar efter två matcher.

 

Vårt kära Östers IF har också en härlig Europahistoria att berätta. Vi som var med om GULDET 68 och åren som följde under 70-80 talet upplevde Europacups-, UEFA cupsmatcher på Värendsvallen. Matcher där bl.a. Nottingham Forest, Barcelona, Bayern Munchen, grekiska Olympiakos och många fler var Växjögäster och ibland uppemot 20000 på hemmaläktarna. Det var tider det!!!

 

 Mitt tips till CL mästare 2019: JUVENTUS

BLOGG 2 den 8 januari – Vem har värvat bäst inför 2019?

NU är det uppstartsvecka för många av de lokala lagen och inför säsongen 2019 har flera lag sett över sina trupper. Några hade det tufft med bredden under 2018 och måste hitta ett sätt, att hålla uppe modet på spelarna 12 till 18, som kanske inte fått den speltid de hoppats på. Spelar du i Öster eller VDFF finns det lite spelmöjligheter i U21 resp. U19. Lite längre ner i seriesystemet, jobbigt för Räppe och Älmeboda/Linneryd, som inte har några lag under seniorlaget. Tränar du 4-5 ggr/vecka, sitter på bänken i A-laget och sedan får minimalt med speltid, tappar många intresset och slutar alldeles för tidigt. Viktigt för tränaren att få just dessa fortsätta spela fotboll, eller hur?

Frimånaden inför 2019 är över och förflyttningar mellan lagen i länet har varit ganska omfattande. Speciellt på lägre nivå, där vissa lag fyllt på rejält, andra omstartar och t.o.m går ihop. Några försöker få lite mer kvalitet i truppen. Vilka har lyckats bäst? 

I division 2 har både Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd fyllt upp sina tunna trupper och i det sistnämnda laget flera hemvändare sugna på spel i en högra serie. Hovmantorpsförsvararen Adde Eriksson kan bli en viktig kugge i Bashkim Isufis startelva. För Ilija Dobric har anfallspositionerna verkligen fyllt på med två duktiga målgörare från lokalfotbollen. Julius Bakkabulindi och Jacob Tarasenko kan förhoppningsvis hjälpa till med att höja målfabrikationen från de 37 mål laget gjorde 2018. Ett intressant nyförvärv också i KFFs U-målvakt Hugo Lundberg.

 

I trean har Markaryds IF och Växjö Norra IF skaffat sig bra nytillskott. Nykomlingen IFK Grimslöv/VT satsar i första hand på sina egna och coach Enes lag kommer säkert bli svårslaget. Växjö United har andra problem, att tampas med vid sidan om fotbollen, men de kommer säkert att ha en slagkraftig startelva i april. 

I fyran och femman är det verkligen skiftande på kvalitet och mängd. Några lag ser starka ut på pappret, men vis av erfarenhet sätter vi ett stort frågetecken till vissa spelares lust och inställning, när man trappar ner från sin tidigare nivå! Självklart finns det lag i fyran, som Lagans AIK med klara förstärkningar, Ljungby IF, med många nya lokala spelare, Slätthög, som vanligt med flera nya. Vi får se om det håller hela säsongen? Hovshaga med många hemvändare och ny tränare, Åryd med ny spelande tränare, erfaren målvakt och Yei tillbaka, kan få ett roligt år i östra fyran. Vi får inte glömma Växjö BK, men så här långt ett litet ?

 

I femmorna flera lag med nya meriterade spelare, som varvar ner och Delary/Pjätteryds 2019 i femman sydvästra med “halva ÄIF”, kan väl bara sluta på ett sätt? Andra lag, som Liatorp/Eneryda, V/D och Tingsryd United tar nya tag. 

“NU ÄR DET UPP TILL BEVIS” för flera av dessa lag 2019!!!

 

BLOGG 1 den 1 januari 2019

Blir det bättre 2019? Ja, vi vet hur det slutade 2018, eller hur? För Växjö DFF damerna blev det nytt kontrakt i både Allsvenskan och division 1. Nu gäller det att fortsätta på samma linje och klara även det svåra andra året. NY TRÄNARE! Föreningen har funnits sedan 2014 och de fem första åren med tre (3) tränare, Höckert, Persson och Fundin. Dags för 6 året och fjärde tränaren. Kontinuitet är det inte bra? Rottne boende, Henrik Larsson är mannen, som skall ta vid och tillfredsställa ledningen i jakten på ännu bättre placering i högsta ligan. NU siktar vi mot Champions League

För vårt andra elitlag Östers IF gäller detta år minst allsvenskt kval till hösten och coach Järdler har mycket att jobba med. Flera av hans “egna spelare”, nyförvärven 2018, visade sig inte hålla måttet och nu har han fyllt på med några till. Spelare, som Malmkvist, Silka, Silverholt, Helg och Stefan Karlsson förväntar vi oss mycket mera av och insatserna den sista tredjedelen, dvs. i närheten av motståndarens mål är klart underkänd. 1,5 mål framåt måste bli bättre. Här behövs förstärkningar!!!

Vi tog en titt på Järdlers meriter de 4 år han varit tränare. Han har coachat 105 matcher i Öster, Värnamo och Ängelholm. Hans resultat är 35 segrar, 26 oavgjorda och 44 förluster. NU hoppas vi på en ändring, eller hur?

Vi ser framemot ALLSVENSKT kval till hösten 2019

Två division 2 lag, 2019!!! Det var längesen sist och vad kan vi förvänta oss av Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd? Två lag, som med tunna trupper under 2018, dels såg till att klara nytt kontrakt, dels vinna division 3. Inför året 2019 ser det betydligt bättre ut truppmässigt, men samtidigt en tuff serie.

Förhoppningsvis spelar lagen till sig nytt kontrakt…

Lagen i trean är Älmhults IF, Hovmantorps GoIF, IFK Grimslöv/VT, Markaryds IF, Växjö Norra IF och Växjö United. MIF och ÄIF får det betydligt tuffare i sydvästra serien med  flera lag från Skåne, Halland, men kan överraska. Övriga lag i sydöstra trean får tampas med lag från Blekinge och Kalmar och det ser betydligt lättare ut. Intressant att följa de två nykomlingarna Markaryd och Växjö Norra  i sina resp. serier, som båda har lite högre ambitioner än att klara nytt kontrakt. Älmhults IF har tappat och precis som Växjö United ett stort?

Vi vill se Markaryd och Växjö Norra vara med i kampen om en division 2 plats!

Slutligen division fyra, där länslagen hittas i två olika grupper. Ingelstad, Lessebo, Åryd och Åseda i sydöstra med 8 lag från Kalmarområdet och varför inte, en slant på uppdaterade Åryds IK? De övriga lagen i sydvästra tillsammans med Värnamo Södra. Tufft för länslagen i SÖ serien, men i den SV är det dags för LjungbyIF och hårdsatsande Lagans AIK, att utmana Växjö BK i serietoppen. Det blir ett tufft 2019 för många lag i fyran.

NU måste det vara dags för Växjö BK, eller hur?