Turistvisum, namnbyten och match fixning?

Ja, sättet att spela fotboll i Sverige, kan ske på många olika vägar. DU har säkert inte kunnat undgå att läsa det som skrivs i rikspressen, om bl.a.ett av våra lag i länet, Växjö United??? Laget, som startade för några år sedan i Somaliska Ungdomsförbundets regi och till en början bestod av invandrare, som kommit till landet från olika delar av världen. I takt med framgångarna avancerade laget i det lokala seriesystemet, bytte namn till Växjö United och började spela i nationella seriesystemet, division 3. Spelare kom och spelare försvann, då de lokala underlaget av spelarna inte räckte till hittade nya klubbar. Några försvann uppåt i seriesystemet andra ut till de lokala klubbarna i Kronoberg. Höga mål sattes och laget skulle bli “bäst” i Växjö och nya spelare kom till Sverige, som “turistande fotbollsspelare”. Spelare från Afrikanska fotbollsakademier, välutbildade fotbollsspelare med ambitioner att i framtiden försörja sig på spela fotboll. Omsättningen på spelare i laget blev omfattande och för varje år kom drygt en handfull nya “turister” på besök till Växjö. Det finns under åren positiva ljusglimtar med seriesegrar i sexan, femman och fyran, en cupvinst över Östers IF, men också en massa frågetecken efter den senaste “genomklappningen” i seriespelet i trean 2018 de sista spelomgångarna med ett 6-6 resultat mot Osby, som ett stort ?

Under försäsongen 2019 massor av skriverier i dags- och kvällspressen om spelare med turistvisum, namnbyten, match fixning och spelaragenter o ledare på olika nivåer och platser i svensk fotboll, som har gjort detta till en egen  affärsverksamhet, som inte gagnar den svenska fotbollen. Ljusskygga föreningskonstellationer och ledare utan svenska värderingar och många föreningar med bristande organisationer, där “agenter” gjort spelaraffärer med “turister”, (lovar guld och gröna skogar), som inte alltid är enligt regelverket i den svenska fotbollen.

Det är Svenska FF/RF, som är huvudorgan för nya föreningar och krav frågor om hur föreningar skall bildas och fungerar hittar du här.

Vilka som får spela fotboll i seriesystemet och vilka bestämmelser, som gäller finns under begreppet representationsbestämmelser 2019  här (Gäller alla även turister, asylsökande och andra som är kvar i landet)

I dagsläget inget klart hur sagan slutar. Var spelar United 2019? Vilka spelare har United 2019? Ja, det är knappt 8 veckor kvar till seriepremiärerna i trean. Drar sig laget ur seriespel i division 3 sydöstra, kommer serien inte få något nytt lag utan säsongen spelas med 11 lag.