Sergei Prigoda 1957-2017

Ännu en dyster fotbollsnyhet i Kronoberg. Vi har nåtts av nyheten att Öster spelaren, Sergei Prigoda, inte längre finns hos oss.  Sergei kom till Sverige och Östers IF 1989 och spelade 35 matcher för laget under 89-90.

Spelade i hemlandet för Torpedo Moskva 1975-88 (totalt 325 matcher i högsta ligan) och gjorde 1977-79, 19 framträdanden i Sovjets landslag. Ligavinnare med sitt Torpedo 1976 och Cupvinnare 1986.

Efter karriären blev Sergei tränare och han verkade bl.a. i Mjällby, IK Brage, Växjö Norra IF, Moheda IF, FC Växjö och Prespa Birlik.

Sergei blev en nära vän redan under första året i Sverige, då våra familjer bodde grannar på Teleborg och hade jämnåriga barn. Hans karriär som tränare har varit både upp och ner och vi gladdes, när han berättade för oss om sitt nya jobb för Prespa Birlik i division 1 ,2016. Där gjorde han en fantastisk insats för nykomlingen under våren och när vårsäsongen var slut hade laget en tredjeplacering i tabellen.

Hösten blev dystrare och när klubben presenterade ny tränare, Antonio Falanga från Charlton United, förpassades Sergei till att ansvara för matchanalys och scouting. Det blev ingen lyckad höst för Prespa, som degraderades till division 2. Sergeis roll i klubben blev undanskymd och försvann till slut.

Under vintern fick Sergei en ny chans som tränare för Hovshaga AIF, men då hans far insjuknade i Moskva, valde han att resa hem till honom under december och  januari istället för att träna HAIF.

Vila i frid, Sergei

%d bloggare gillar detta: