Blogg

Välkommen till ett nytt år med Kronobergsfotbollen.se, din lokala fotbollssajt. NU 2019 kommer jag att blogga varje vecka om den lokala fotbollen, träffa tränare, spelare och profiler i Kronobergsfotbollen idag och igår. Tycka till om lag, spelare och domare under hela 2019. En gång i veckan kommer du att läsa om vad jag tycker om den lokala fotbollen!!!

BLOGG 3 den 15 januari 2019 – SPÄNNANDE FOTBOLL I VÄNTAN PÅ VÅREN

NU när allt är relativt lugnt på det lokala planet. Ja, svenskfotboll överhuvudtaget. Lite landslagsspel på januari turné, ganska ointressant, eller hur? De stora klubbarna rustar för Svenska Cupen februari och Allsvenskan 2019 och det är bara Malmö FF, som lever i nuet. Euro League matcher 14 februari Malmö FF-Chelsea och retur Chelsea-Malmö den 21/2 . Försäsongens två största matcher för Svensk klubbfotboll. 

Det är ute i de stora ligorna i Europa det är full rulle. England med Premier League, där Liverpool, Manchester City och Tottenham är topp tre. La Liga i Spanien med Barcelona, Atletico och Sevilla. Italien och Serie A där Juventus, Napoli och Inter toppar. Tyska Bundesliga med Dortmund, Bayern Munchen och Mönchengladbach. Sist men inte minst Frankrike Ligue 1 med PSG, Lille och Lyon. 

Barcelona, Juventus och PSG, alla tre med betryggande ledningar i sina resp.ligor och med stor säkerhet går alla tre lagen mot nya titlar. Liverpool, Dortmund med första positionen i sina ligor, men jagade av City/Tottenham och Bayern Munchen. Här blir det betydligt tuffare och trots serieledning idag kommer inte dessa två ligatitlar vara säkrade förrän något senare under våren. Nästan alla dessa femton (15) lag är lag, som år efter år huserar i ligatoppen, oftast med i Champion League och innehåller mängder av landslagsspelare från olika länder. 

Kommande CL-matcher: 12/2 Man. United-PSG, Roma-Porto, 13/2 Ajax-Real Madrid, Tottenham-Dortmund, 19/2 Liverpool-Bayern Munchen, Lyon-Barcelona, 20/4 Atletico Madrid-Juventus, Schalke04-Man. City 

Varför inte se tillbaka på den Svenska fotbollshistorien de sista 30-40 åren? Då fanns det en del svenska framgångar i de Europeiska ligacuperna. Vem minns inte MALMÖ FF, då laget den 30 maj 1979 spelade EUROPACUP FINAL mot Nottingham Forest på Olympiastadion i Munchen. Nottingham vann finalen med 1-0. 

DÅ!!!! Vem minns inte IFK GÖTEBORGS framfart på 80-talet med två UEFACUP FINALVINSTER 1982 mot Hamburg och 1987 i finalen mot Dundee. Utöver detta semifinalspel i EUROPACUPEN 1986, där laget blev utslagna av Barcelona på straffar efter två matcher.

Vårt kära Östers IF har också en härlig Europahistoria att berätta. Vi som var med om GULDET 68 och åren som följde under 70-80 talet upplevde Europacups-, UEFA cupsmatcher på Värendsvallen. Matcher där bl.a. Nottingham Forest, Barcelona, Bayern Munchen, grekiska Olympiakos och många fler var Växjögäster och ibland uppemot 20000 på hemmaläktarna. Det var tider det!!!

 Mitt tips till CL mästare 2019: JUVENTUS

BLOGG 2 den 8 januari – Vem har värvat bäst inför 2019?

NU är det uppstartsvecka för många av de lokala lagen och inför säsongen 2019 har flera lag sett över sina trupper. Några hade det tufft med bredden under 2018 och måste hitta ett sätt, att hålla uppe modet på spelarna 12 till 18, som kanske inte fått den speltid de hoppats på. Spelar du i Öster eller VDFF finns det lite spelmöjligheter i U21 resp. U19. Lite längre ner i seriesystemet, jobbigt för Räppe och Älmeboda/Linneryd, som inte har några lag under seniorlaget. Tränar du 4-5 ggr/vecka, sitter på bänken i A-laget och sedan får minimalt med speltid, tappar många intresset och slutar alldeles för tidigt. Viktigt för tränaren att få just dessa fortsätta spela fotboll, eller hur?

Frimånaden inför 2019 är över och förflyttningar mellan lagen i länet har varit ganska omfattande. Speciellt på lägre nivå, där vissa lag fyllt på rejält, andra omstartar och t.o.m går ihop. Några försöker få lite mer kvalitet i truppen. Vilka har lyckats bäst? 

I division 2 har både Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd fyllt upp sina tunna trupper och i det sistnämnda laget flera hemvändare sugna på spel i en högra serie. Hovmantorpsförsvararen Adde Eriksson kan bli en viktig kugge i Bashkim Isufis startelva. För Ilija Dobric har anfallspositionerna verkligen fyllt på med två duktiga målgörare från lokalfotbollen. Julius Bakkabulindi och Jacob Tarasenko kan förhoppningsvis hjälpa till med att höja målfabrikationen från de 37 mål laget gjorde 2018. Ett intressant nyförvärv också i KFFs U-målvakt Hugo Lundberg.

I trean har Markaryds IF och Växjö Norra IF skaffat sig bra nytillskott. Nykomlingen IFK Grimslöv/VT satsar i första hand på sina egna och coach Enes lag kommer säkert bli svårslaget. Växjö United har andra problem, att tampas med vid sidan om fotbollen, men de kommer säkert att ha en slagkraftig startelva i april. 

I fyran och femman är det verkligen skiftande på kvalitet och mängd. Några lag ser starka ut på pappret, men vis av erfarenhet sätter vi ett stort frågetecken till vissa spelares lust och inställning, när man trappar ner från sin tidigare nivå! Självklart finns det lag i fyran, som Lagans AIK med klara förstärkningar, Ljungby IF, med många nya lokala spelare, Slätthög, som vanligt med flera nya. Vi får se om det håller hela säsongen? Hovshaga med många hemvändare och ny tränare, Åryd med ny spelande tränare, erfaren målvakt och Yei tillbaka, kan få ett roligt år i östra fyran. Vi får inte glömma Växjö BK, men så här långt ett litet ?

I femmorna flera lag med nya meriterade spelare, som varvar ner och Delary/Pjätteryds 2019 i femman sydvästra med ”halva ÄIF”, kan väl bara sluta på ett sätt? Andra lag, som Liatorp/Eneryda, V/D och Tingsryd United tar nya tag. 

”NU ÄR DET UPP TILL BEVIS” för flera av dessa lag 2019!!!

BLOGG 1 den 1 januari 2019

Blir det bättre 2019? Ja, vi vet hur det slutade 2018, eller hur? För Växjö DFF damerna blev det nytt kontrakt i både Allsvenskan och division 1. Nu gäller det att fortsätta på samma linje och klara även det svåra andra året. NY TRÄNARE! Föreningen har funnits sedan 2014 och de fem första åren med tre (3) tränare, Höckert, Persson och Fundin. Dags för 6 året och fjärde tränaren. Kontinuitet är det inte bra? Rottne boende, Henrik Larsson är mannen, som skall ta vid och tillfredsställa ledningen i jakten på ännu bättre placering i högsta ligan. NU siktar vi mot Champions League

För vårt andra elitlag Östers IF gäller detta år minst allsvenskt kval till hösten och coach Järdler har mycket att jobba med. Flera av hans ”egna spelare”, nyförvärven 2018, visade sig inte hålla måttet och nu har han fyllt på med några till. Spelare, som Malmkvist, Silka, Silverholt, Helg och Stefan Karlsson förväntar vi oss mycket mera av och insatserna den sista tredjedelen, dvs. i närheten av motståndarens mål är klart underkänd. 1,5 mål framåt måste bli bättre. Här behövs förstärkningar!!!

Vi tog en titt på Järdlers meriter de 4 år han varit tränare. Han har coachat 105 matcher i Öster, Värnamo och Ängelholm. Hans resultat är 35 segrar, 26 oavgjorda och 44 förluster. NU hoppas vi på en ändring, eller hur?

Vi ser framemot ALLSVENSKT kval till hösten 2019


Två division 2 lag, 2019!!! Det var längesen sist och vad kan vi förvänta oss av Räppe GoIF och FK Älmeboda/Linneryd? Två lag, som med tunna trupper under 2018, dels såg till att klara nytt kontrakt, dels vinna division 3. Inför året 2019 ser det betydligt bättre ut truppmässigt, men samtidigt en tuff serie.

Förhoppningsvis spelar lagen till sig nytt kontrakt…

Lagen i trean är Älmhults IF, Hovmantorps GoIF, IFK Grimslöv/VT, Markaryds IF, Växjö Norra IF och Växjö United. MIF och ÄIF får det betydligt tuffare i sydvästra serien med  flera lag från Skåne, Halland, men kan överraska. Övriga lag i sydöstra trean får tampas med lag från Blekinge och Kalmar och det ser betydligt lättare ut. Intressant att följa de två nykomlingarna Markaryd och Växjö Norra  i sina resp. serier, som båda har lite högre ambitioner än att klara nytt kontrakt. Älmhults IF har tappat och precis som Växjö United ett stort?

Vi vill se Markaryd och Växjö Norra vara med i kampen om en division 2 plats!

Slutligen division fyra, där länslagen hittas i två olika grupper. Ingelstad, Lessebo, Åryd och Åseda i sydöstra med 8 lag från Kalmarområdet och varför inte, en slant på uppdaterade Åryds IK? De övriga lagen i sydvästra tillsammans med Värnamo Södra. Tufft för länslagen i SÖ serien, men i den SV är det dags för LjungbyIF och hårdsatsande Lagans AIK, att utmana Växjö BK i serietoppen. Det blir ett tufft 2019 för många lag i fyran.

NU måste det vara dags för Växjö BK, eller hur?